Ştirile de astăzi sunt, în mare, parte optimiste. Exporturile cresc ceea ce e îmbucurător, investiţiile străinilor au început şi ele să crească, iar piaţa românească dă semne de maturizare. Cum să nu fie veşti bune? Pe lângă acestea am mai adăugat câteva informaţii privind evoluţia economiei de la noi. Lectură plăcută!
• UniCredit Ţiriac Bank a obţinut în 2010 un profit net de 171 milioane de lei, conform standardelor internaţionale. Pe parcursul lui 2010, banca a operat o serie de optimizări, care au dat rezultate. Astfel, activele acestei bănci au urcat la 20,8 milioane de lei la finele anului trecut, mai mult cu 2% faţă de anul 2009. Volumul creditelor din bilanţ a urcat la 12,8% faţă de anul 2009, rata de creştere fiind peste media sistemului bancar. Portofoliul de credite al băncii a ajuns la 16,4 milioane de lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 11 miliarde de lei în 2010, mai mult cu 4% decât în 2009. De asemenea, rentabilitate anuală a capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 7,5%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,8%.
• Ministerul Finanţelor Publice a realizat ce şi-a propus! Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la 6 luni, în valoare de 1 miliard de lei, exact suma programată. Pentru luna martie a acestui an, se intenţionează atragerea de fonduri de 3,9 miliarde lei, prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie. Următoarea licitaţie este programată în data de 17 martie, iar Trezoreria va scoate la vânzare obligaţiuni cu scadenţa la 5 ani, în valoare de 400 milioane de lei.
• Potrivit Institutului Naţional de Statistică, deficitul comercial a scăzut în ianuarie 2011 cu 60%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. În contextul unei creşteri mult mai accentuate a exporturilor faţă de avansul importurilor, deficitul comercial a fost de 795,1 milioane lei. Exporturile au însumat în ianuarie 14,59 miliarde de lei, în creştere faţă de anul trecut iar importurile au totalizat 15,39 miliarde de lei. Ponderi importante pentru exporturi şi importuri au fost deţinute de grupele de produse ”maşini şi echipamente de transport”, dar şi de ”alte produse manufacturate”.
• În prima lună a anului 2011, deficitul de cont curent a înregistrat o scădere de 86% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 15 milioane de euro, în luna ianuarie. Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt mai multe. În primul rând sectorul bunurilor comerciale a avut o contribuţie de 91 milioane, pe când sectorul serviciilor a scăzut cu 105 milioane de euro. Apoi creşterea transferurilor curente cu 208 milioane de euro a fost compensată de o scădere a veniturilor cu 209 milioane de euro. De asemenea, datoria externă pe termen mediu şi lung a crescut cu 1,2% faţă de 2010, iar datoria externă pe termen scurt a urcat cu 2,2% faţă de decembrie.
• Tentativele de fraudă din magazinele online româneşti au scăzut la 0,2% în 2010, comparativ cu 0,4% în 2009. Cumpărăturile online acaparează tot mai mult teren şi devin din ce în ce mai sigure. Acest lucru demonstrează faptul că piaţa se maturizează şi că nivelul de securitate a tranzacţiilor creşte. Majoritatea tentativelor de fraudă existente au avut loc pe site-urile folosite pentru reîncărcarea electronică a telefoanelor, pentru plata vacanţelor şi a serviciilor turistice, dar şi pentru a beneficia de diverse servicii de telecomunicaţii.
• Investiţiile străine au crescut, începând cu prima lună a anului curent. Acestea au totalizat, doar în ianuarie, suma de 240 de milioane de euro, reprezentată în principal de credite intra-grup, potrivit datelor furnizate de către Banca Naţională a României (BNR). Suma este foarte mare în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut când valoarea a atins abia 31 de milioane de euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu