În articolul de ieri, am putut observa care au fost factorii care au dus la o explozie a populaţiei. Însă, orice exces are şi un revers. Această creştere excesivă se resimte asupra economiei, dar şi asupra Planetei.
Efecte ale creşterii populaţiei asupra mediului economic
Această explozia demografică are câteva efecte asupra mediului economic. În prima etapă, există forţă de muncă şi venituri. În al doilea rând, această etapă de creştere excesivă a populaţiei se va încheia când rata natalităţii este egala cu cea a mortalităţii - tranziţia demografică. Până să se ajungă la acest echilibru, natalitatea va scădea, iar populaţia tânără nu va fi suficient de numeroasă pentru a înlocui populaţia bătrână.
Principalul fenomen demografic care are un impact semnificativ asupra mediului economic, îl constituie îmbătrânirea populaţiei. Printre cauzele acestea se numără scăderea natalităţii, reducerea vârstei de pensionare, declinul persoanelor tinere, creşterea populaţiei vârstnice. Acest fenomen influenţează piaţa bunurilor şi a serviciilor. De asemenea, cu cât numărul populaţiei care trăieşte în oraşe creşte, cu atât creşte şi cererea de bunuri şi servicii.
În ultimul timp, migrarea populaţiei din mediul rural spre mediul urban, influenţează în mod nefavorabil cererea de bunuri şi servicii. Astfel, pe termen lung duce la sporirea cererii pentru locuinţe, şcoli, servicii, iar pe termen scurt şi mediu duce la sporirea cererii pentru alimente, îmbrăcăminte şi jucării.
Ca şi o consecinţă a schimbărilor socio-deografice, a obiceiurilor culinare, a lipsei banilor pentru o alimentaţie propice, bolile cronice se extind tot mai mult. Acest efect duce la creşterea costurilor sistemelor sanitare, concomitent cu reducerea productivităţii şi a creşterii economice.
Efecte ale creşterii populaţiei asupra Planetei
Creşterea economiei globale şi îmbunătăţirea nivelului de trai au atins un nivel record de consum al resurselor Planetei.
Ţările bogate folosesc mai multe resurse pe cap de locuitor decât cele sărace. Veniturile globale cresc, ca urmare a unei cereri tot mai mari, iar consumul sporit poate solicita Planeta într-o măsură mult mai mare decât ar face-o creşterea demografică.
Ca urmare a acestei suprapopulări a planetei, apa freatică a scăzut, solul se erodează tot mai repede, gheţarii se topesc, scad resursele de hrană, se taie păduri, se folosesc pesticide şi îngrăşăminte chimice, se utilizează cărbuni şi petrol, emisiile de carbon sunt tot mai ridicate şi sunt tot mai mulţi oameni care folosesc automobile pe benzină. Aceste schimbări au efecte negative asupra Planetei ducând la schimbarea climei şi la încălzire globală.
Oamenii trăiesc de pe urma capitalului natural, erodând solului şi epuizând apa freatică, aşa cum ziceam mai sus. Acestea sunt însă folosite mai repede decât se pot reface.
Creşterea populaţiei reprezintă o ameninţarea, dar şi o provocare pentru viitorul Planetei şi al omenirii. Depinde doar de noi şi de deciziile pe care le luăm, de drumul pe care vom merge peste ani. Asta, în cazul în care Planeta nu cedează şi omenirea nu dispare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu