Caută pe acest blog:

10 martie 2011

Oamenii, Planeta şi Viitorul!

Prima parte

Imaginaţi-vă cum ar fi, să trebuiască să trăiţi cu 1,25 dolari pe zi! Imaginaţi-vă că ar trebui să asiguraţi bunăstarea familiei pentru o zi, cu banii aceştia. Din păcate, în unele zone populaţia săracă nu îşi imaginează, ci chiar trăieşte acest coşmar. Unu din şase locuitori ai planetei suferă de foame. În jur de 870 de milioane de oameni, din statele în curs de dezvoltare, sunt înfometaţi sau subnutriţi. Şi acesta este doar începutul!

Cum s-a ajuns aici şi ce va urma, nu e tocmai plăcut, cel puţin asta prevăd demografii. Populaţia a crescut foarte mult. Deşi acest proces a mai încetinit în ultimele secole, mai e mult până să se fi încheiat. Până în 2030 peste un miliard de oameni vor aparţine clasei de mijloc. Totuşi, demografii sunt încrezători că până în a doua jumătate a acestui secol, vom încheia o eră unică în istorie - explozia populaţiei. Va urma însă o altă eră în care populaţia fie va stagna, fie va descreşte.

Explozia demografică
În secolele care au trecut, populaţia a crescut excesiv. Ca să înţelegem mai bine, în 1975 existau doar trei oraşe cu o populaţie care depăşea 10 milioane de locuitori. În prezent, există 21 de metropole, majoritatea în ţările în curs de dezvoltare.
Cum de s-a ajuns la atâtea metropole? Simplu. În ţările sărace, populaţia din mediul rural se mută în oraşe în ideea de a scăpa de sărăcie. Un exemplu concret, India. În Calcutta există 16 milioane de locuitori şi zilnic sosesc alţii.
Având în vedere că populaţia creşte cu 80 de milioane anual, demografii estimează că până în 2045 vor exista în jur de 9 miliarde de oameni, iar până în 2050, numărul acestora va atinge 10,5 miliarde.

Factori care au contribuit la creşterea populaţiei
Creşterea populaţie are la bază o serie de factori. Acest proces a început în ţările care sunt astăzi dezvoltate.
Foame a fost alungată din Europa datorită porumbului şi cartofilor. Apariţia îngrăşămintelor chimice a fost văzut ca ceva foarte bun, dar nimeni nu s-a gândit la efectul nociv pe care îl au asupra solului.
La începutul secolului XIX, holera era prezentă în marile oraşe ale vremii respective. Răspândirea acesteia a fost blocată de folosirea apei filtrate şi clorurate.
Dezvoltarea medicinii a dus la salvarea vieţilor oamenilor şi la creşterea natalităţii, datorită asistenţei la naştere a femeilor.
Nu în ultimul rând, dezvoltarea economică a jucat un rol esenţial în creşterea recentă a populaţiei. Pe măsură ce condiţiile de viaţă se îmbunătăţesc, o ţară trece printr-o tranziţie demografică. Rata mortalităţii scade, dar există un dezechilibru înainte să scadă şi natalitate. Rezultatul este creşterea explozivă a populaţiei.
Având în vedere aceşti factori, au fost necesare câteva măsuri pentru a controla numărul tot mai mare de naşteri. De exemplu, în 1952, India a devenit prima ţară care a stabilit o politică de control a populaţiei.
Cultura, societatea şi religia au dus la scăderea fertilităţii. De asemena, rata de alfabetizare a dus la scăderea numărului de naşteri. Educarea fetelor le-a determinat pe acestea să aibă copii mult mai târziu şi, deobicei aveau maxim doi.

În partea a doua a articolului, vom vorbi despre efectele creşterii populaţiei atât asupra mediului economic, cât şi asupra planetei. Dacă economia este influenţată într-o măsură mai mică, explozia demografică reprezintă, pentru Planetă, o adevărata provocare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu