b) Veniturile din convenţii civile impozitate ca venituri din alte surse
Prevederile Codului fiscal cuprind un sistem alternativ de impozitare simplificată a unor venituri din active independente. Acest sistem se poate aplica şi veniturilor realizare din activităţi desfăşurate pe baza unor convenţii civile, prin aplicarea cotei de 16% din venitul brut.
Diferenţierea dintre cele două tratamente fiscale care pot fi aplicate, este dată de opţiunea persoanei fizice. În acest caz, se ştie că persoana fizică este scutită de îndeplinirea formalităţilor privind autorizarea de a desfăşura o activitate economică.
Condiţia este ca la momentul încheierii unui contract, persoana fizică beneficiară să opteze pentru un impozit final de 16% din venit. Această opţiune trebuie exercitată în scris, în momentul în care se încheie un contract civil şi este aplicabil tuturor veniturilor realizate ca urmare a activităţii generate de acesta. Pe baza acestei opţiuni, veniturile realizate sunt impozitate ca „Venituri din alte surse”.
Plătitorul are obligaţia de a calcula, reţine şi vira un impozit în valoare de 16% din venitul brut plătit de acesta. Impozitul pe venit trebuie virat la bugetul de stat până în data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul şi reprezintă impozitul final. Persoana fizică nu are obligaţii de a declara venitul şi impozitul pe venit.
Contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Această contribuţie nu este datorată de persoanele care optează pentru un impozit pe venit de 16%. Venitul este inclus în categoria veniturilor din alte surse, doar în situaţia în care cumulează acest venit cu venituri din salarii şi alte venituri.
Obligaţiile plătitorului
- să calculeze, să reţină impozitul final pe venit de 16% din venitul brut
- să vireze impozitul de 16% la bugetul de stat până în data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul
- să completeze formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”
- să completeze şi să depună formularul 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiarii de venit”
- pentru veniturile plătite după 10 septembrie 2010, să reţină şi să vireze contribuţia la asigurările sociale de 10,5% şi la asigurările sociale pentru şomaj de 0,5%
- să completeze formularul 102 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”
- să completeze Declaraţiile privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurările sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Obligaţiile persoanei
- să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate pentru veniturile realizate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2010 şi după 10 septembrie 2010, numai în situaţia în care nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din agricultură, venituri din pensii sau venituri neimpozabile; contribuţia se achită numai în situaţia în care persoana asigurată nu realizează venituri de natura celor menţionate, până la data de 25 a lunii ianuarie a anului 2011 pentru anul 2010, calculată la nivelul venitului brut impozabil, baza de calcul neputând fi inferioară nivelului a 6 salarii minime brute pe ţară
- să declare, să calculeze şi să vireze contribuţiile individuale obligatorii datorate pentru venituri realizate în perioada 1 iulie – 10 septembrie 2010.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu