Caută pe acest blog:

3 martie 2011

Bănci...

Toată săptămâna am vorbit despre anumite aspecte din Codul Muncii. Pe final am decis să vorbim puţin despre bănci, ca să încheiem într-un ton mai relaxat.

Se pare că băncile au apărut ca ciupercile după ploaie în ultima vreme. Numai în România există în jur de 41 de astfel de instituţii, conform site-ului Asociaţiei Române a Băncilor. Acest număr nici nu se compară cu cele 7.500 de instituţii bancare existente în SUA, la sfârşitul lui 2005. Este de înţeles de ce băncile americane au 14% din totalul de active în valoare de 74.2 trilioane de dolari deţinute de primele 1.000 de bănci din lume, în anul 2007.

Tot din America este şi cea mai puternică bancă din lume, conform unui clasament realizate de către revista The Bankers. Această bancă este JPMorgan, care a ocupat locul întâi în topul celor mai puternice 1.000 de bănci pe plan mondial. Băncile sunt clasificate în funcţie de câteva criterii precum analiza solidităţii capitalului sau cantitatea de capital de rang iniţial deţinut. Pe locul doi se găseşte tot o bancă din America, Bank of America. Locurile următoare sunt ocupare de Citigroup, RBS şi HSBC. Pe când cele mai profitabile bănci din lume au fost din China şi Spania.

Referindu-ne la România, cea mai veche bancă de pe piaţa locală este CEC Bank - Casa de economii şi consemnaţiuni. Banca are în spate o istore de 147 de ani, iar în 2008 a înregistrat un profit net de 366 de milioane de lei, aproape 100 de milioane de euro. Cu toate astea, în urmă cu câţiva ani statul a încercat să vândă CEC-ul, dar acest proces a fost oprit în 2006. Dacă CEC Bank este cea mai veche bancă din România, BCR este însă cea mai mare instituţie bancară de la noi. Din anul 2006, este deţinută de banca austriacă Erste Bank.

Aşa ca încheiere, vă pot spune că termenul de „bancă” provine din limba italiană. Era folosit încă de pe timpul Renaşterii de către bancherii din Florenţa!

Echipa C&D Executive Consulting vă urează un week-end plăcut!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu