Anul trecut a fost anul în care foarte multe persoane au rămas fără un loc de muncă. Numărul şomerilor, care era oricum destul de ridicat, a crescut odată cu aceste concedieri. În speranţa de a-şi găsi ceva de lucru, unii merg până acolo încât îşi fac un „job” din a căuta un „job”. Este de înţeles de ce se ajunge la aşa ceva, din moment ce locurile de muncă sunt puţine, existând, în medie, un singur post la 100 de şomeri.
Cu toate acestea există şi unele domenii de activitate care au mers foarte bine pe timp de criză şi care continuă să meargă bine şi în continuare. Angajaţii acestor domenii şi-au păstrat joburile, dar au şi fost mult mai solicitaţi ca înainte. Printre aceştia se numără contabilii, care au fost solicitaţi peste măsură de către patroni. Aceştia din urmă dorind să-şi gestioneze cât mai bine banii obţinuţi.
Un alt domeniu este cel al educaţie. Nu mă refer aici la sistemul de stat, ci la cel privat, în special la creşe şi grădiniţe. În România, sistemul de educaţie privat este încă la început, dar are mare căutare deja.
Cinematografe, teatru, jocuri de noroc sau sporturile au câştigat teren. Industria divertismentului se pare că a oferit oamenilor mai multe şanse de relaxare, aceştia alegând aceste metode pentru a uita de realităţile vieţii.
O meserie mai puţin plăcută, dar căutată în orice moment, fie el de criză sau nu, este aceea de angajat într-o companie de utilităţi. De exemplu, salubrizarea oraşelor trebuie să fie continuă, acestea necesitând a fi curăţate zi de zi.
Vă mai aduceţi aminte de vechile meserii? Acestea au succes atunci când este criză şi când regula aplicată este aceea de a repara, nu de a înlocui. Meserii precum pantofar, croitor sau depanator, au fost uitate de ceva vreme, dar se pare că odată cu situaţia critică din ţară au fost redescoperite.
Chiar dacă e sau nu criză, sănătatea e pe primul loc. Sistemul medical oferă locuri de muncă pentru cei cu studii de specialitate. Aceştia, fie vin în locurile celor care au plecat să practice medicina în străinătate, fie se pot angaja în clinicile private. Astfel, dacă eşti absolvent de medicină, şansele ca să te angajezi sunt destul de mari, indiferent de momentul în care se află ţara.
Nu e tocmai locul de muncă ideal şi nu e potrivit pentru oricine. Posturile de recuperatori sunt tot mai multe, din câte se pare. Această meserie a apărut tocmai în momentul în care populaţia nu-şi mai poate plătii datoriile către bănci sau furnizori.
Cam acestea ar fi câteva posturi care au căutare pe piaţa locurilor de muncă. Astfel, dacă eşti în căutarea unui loc de muncă, poate că ar fi bine să ştii din timp după ce să te orientezi. Ar mai fi varianta de avea propria afacere, dar despre asta într-o altă zi!
Pe mâine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu