Caută pe acest blog:

6 februarie 2014

Tratamente medicale în străinătate pe cheltuiala statului român


Auzim adesea despre fel și fel de nemulțumiri legate de tratamentele medicale din România, costurile extrem de ridicate neținându-se cont de asigurările medicale sau, pur și simplu, indiferența medicilor față de suferința pacienților. Astfel, cei care consideră că în străinătate vor beneficia de tratamente mai ieftine și mai eficiente vor afla astăzi că se pot efectua tratamente medicale în mai multe țări din Europa pe cheltuiala statului român.

Mai exact, asigurații care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene pentru a primi tratament medical au dreptul de a beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale.

În baza Directivei Europene 24/2011 privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere, transpusă în legislația românească de Ordinul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 729/2009, rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se efectuează de către casa de asigurari de sănătate unde este luată în evidență persoana asigurata.

Totodată, rambursarea se realizează către asigurat, la solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (părinte, soț/soție, fiu/fiică) sau a unei persoane împuternicite de acesta, în lei.

Dat fiind faptul că asiguratul își poate primi banii înapoi doar dacă serviciul medical acordat într-un alt stat și achitat de către asigurat face parte din pachetul de servicii de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, a fost publicată recent o listă completă a țărilor unde asigurații români se pot trata medical:

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru ,Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia.

De reținut faptul că în condițiile în care un asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se deplasează într-un stat membru UE pentru a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidență ca persoană asigurată, acesta va suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu