Caută pe acest blog:

24 septembrie 2012

Un nou proiect de economie socială - întreprinderile de inserţie socială scutite de impozitul pe profit



Cu siguranţă cunoaştem problema grupurilor vulnerabile din societate care au posibilităţi reduse de integrare. Iată motivul pentru care a apărut ceea ce numim economia socială, şi anume acele organizaţii care redicreţionează orice surplus financiar obţinut pentru îndeplinirea în continuare a misiunii organizaţiei şi în ajutorul comunităţii căreia îi serveşte şi nu pentru câştigul personal al conducerii asociaţiei.

Un nou proiect de lege referitor la economia socială supus dezbaterilor cu câteva zile în urmă de către Ministerul Muncii, are în vedere scutirea de la plata impozitului pe profit pentru întreprinderile sociale. Prin această iniţiativă se doreşte implementarea a două noi modele de afaceri, şi anume întreprinderile sociale şi cele de inserţie socială. Practic, vor fi scutiţi de impozit acei întreprinzători care investesc în obiective de interes social.

Potrivit noului proiect de lege, întreprinderile sociale constituie persoane juridice de drept privat, care desfăşoară activităţi economice, precum şi organizaţiile neguvernamentale ori alte forme de asociere prevăzute de lege care respectă principiile economiei sociale. Aceste întreprinderi ar beneficia de întreg sprijinul autorităţilor pentru încurajarea participării la aceste activităţi de economie socială şi dezvoltarea acestui tip de întreprinderi.

Scutirea de la plata impozitului pentru întreprinderile de inserţie socială s-ar face doar cu condiţia reinvestirii a cel puţin 75% din fondul obţinut prin scutire pentru achiziţionarea de echipamente tehnologice, maşini, utilaje, instalaţii de lucru sau amenajarea locurilor de muncă.

Pe lângă toate acestea, autorităţile administraţiilor locale ar sprijini întreprinderile de inserţie socială prin:
  • darea în folosinţă gratuită a unor imobile în scopul desfăşurării activităţilor pentru care i-a fost acordată marca socială
  • sprijin în promovarea produselor realizate şi serviciilor prestate în comunitate, precum şi în identificarea unor pieţe de desfacere a acestora
  • sprijin în promovarea  turismului şi a activităţilor desfăşurate prin valorificarea patrimoniului istoric şi cultural local
  • acordarea de microcredite
 Mai multe informaţii privind întreprinderile sociale şi oportunităţilor investitorilor interesaţi puteţi obţine accesând Bursa întreprinderilor sociale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu