Caută pe acest blog:

1 septembrie 2012

Ordinea de stingere a datoriilor modificată de la 1 noiembrie


Pentru astăzi avem noutăţi legate de plata datoriilor şi ordinea de stingere a acestora, în condiţiile în care Guvernul introduce o serie de modificări începând cu data de 1 noiembrie. Mai exact, regulile existente vor fi completate cu câteva excepţii. Aceste modificări sunt prevăzute în OG nr. 16/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 618 din 28 august 2012, şi care modifică Codul de procedură fiscală.

În cazul în care contribuabilii datorează mai multe tipuri de taxe şi impozite la stat, dar nu le pot achita în totalitate, regulile existente prevăd stingerea datoriilor în următoarea ordine:
  • stingerea cu prioritate a tuturor obligaţiilor fiscale principale în ordinea vechimii lor
  • ulterior, are loc stingerea stingerea obligaţiilor fiscale accesorii (dobânzi şi penalităţi) în ordinea vechimii

Noutatea constă în faptul că, în cazul obligaţiilor fiscale de plată stabilite de organele de inspecţie fiscală, precum şi amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligaţia fiscală sau amenda aleasă de contribuabil.

În luna iunie a acestui an, prin OUG nr. 24/2012 din 7 iunie 2012, ordinea de stingere a datoriilor a mai fost modificată, însa doar pentru contribuabilii care beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu