După 3 luni de tensiuni neîntrerupte pe scena politică românească, efectele asupra economiei nu întârzie să apară, unul dintre acestea fiind cresterea cursului valutar al euro care a depăşit şi valoarea de 4,6 RON. Mai mult decât atât veştile nu sunt deloc îmbucurătoare, iar predicţiile cu privire la perioada imediat următoare sunt la fel de neplăcute.
Experţii financiari atenţionează că efectele pe termen mediu şi lung asupra economiei sunt extrem de grave. De asemenea, progresele obţinute de-alungul a câţiva ani au fost dărâmate în doar câteva luni, iar loviturile vor continua prin:
- creşterea accelerată a cursului valutar şi incapacitatea BNR de a-l controla
- reducerea sumelor în lei disponibile pentru consum, investiţii şi economisire
- probleme ale Ministerului Finanţelor în ceea ce priveşte veniturile, finanţarea deficitului şi rostogolirea datoriilor scadente
- creşterea blocajului în economie şi reducerea plăţilor către buget ale companiilor
- disponibilizări determinate de scăderea afacerilor şi revizuirea bugetelor şi a planurilor de investiţii
- scăderea valorii activelor româneşti şi diminuarea garanţiilor
- reducerea finanţărilor de către bănci şi forţarea rambursării împrumuturilor
- căderea fondurilor europene etc
În urma unei astfel de încercări, România va ieşi extrem de şifonată şi cu greu va izbuti să îşi revină dintr-o astfel de cădere. Scenariile situaţiei economice a României sunt multiple, însă cât se poate de realiste. De aceea, cât mai este posibil este necesar ca situaţia ţării să se redreseze înainte de a ne confrunta cu un colaps total.
Sursa: www.zf.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu