Caută pe acest blog:

23 iulie 2012

Efectele disputelor politice asupra economiei României


În condiţiile nesfârşitelor scandaluri de pe scena politică românească din ultima perioadă, economia ţării are de îndurat consecinţe grave prin deprecieri ale monedei naţionale, unul dintre cele mai grave efecte.

Neţinând seama de răul pe care îl pot provoca economiei ţării şi implicit cetăţenilor români, actorii de pe scena politică actuală continuă disputele. Rezultatul îl reprezintă creşterea, din 3 iulie şi până în prezent, a cursului oficial al euro cu peste 3%, până la cel mai mare nivel din toate timpurile de 4,5848 lei, potrivit BNR.

Ţinând seama de faptul că facturile la utilităţi şi telefonie, creditele, chiriile, multe produse alimentare, preţurile maşinilor şi locuinţelor, preţurile biletelor de avion şi ale vacanţelor, mare parte din îmbrăcăminte, multe materiale de construcţii sunt calculate în funcţie de cursul euro, situaţia nu se arată deloc îmbucurătoare. Mai mult decât atât, deprecierea monedei naţionale cu 5% a determinat scăderea puterii de cumpărare a românilor prin creşterea preţurilor la produsele importate.

Analiştii financiar-bancari din România estimează că în următoarele şase luni cursul va oscila între 4,40 lei/euro si 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotaţia se va plasa la 4,49 lei/euro. Pe de altă parte, BNR prognozeaza pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2% şi de 3% pentru anul viitor.

În egală măsură, deşi atragerea de investiţii străine ar trebui să constituie principala preocupare a ţării, luptele politice îngreunează procesul atragerii de investitori şi chiar îi îndepărtează prin creşterea nivelului de risc. Un alt efect, dar nu şi cel din urmă, al crizei politice româneşti, îl reprezintă atragerea adversităţilor din partea reprezentanţilor Uniunii Europene şi ameninţările de suspendare a fondurilor europene de dezvoltare regională.

Iată că, micile neînţelegeri de pe scena politică pot avea efecte grave asupra economiei ţării şi asupra nivelului de trai al cetăţenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu