Caută pe acest blog:

23 iulie 2012

Declaraţia fiscală unică va fi modificată


Veştile legate de modificarea declaraţiilor fiscale nu se opresc, astfel încât ANAF intenţionează să modifice şi declaraţia fiscală unică 112. Proiectul care prevede această modificare nu este unul nou, ci a fost publicat la sfârşitul anului trecut prin OUG nr.125/2011, ordonanţă ce aducea modificări semnificative întregului Cod Fiscal.

Potrivit modificărilor din Codul Fiscal, începând cu data de 1 iulie 2012, plătitorii de venituri cu reţinere la sursă sunt obligaţi să reţină şi să declare contribuţiile individuale pentru persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, din:
  • drepturi de proprietate intelectuală
  • activităţi desfăşurate în baza contractelor civile
  • activităţi de expertiză contabilă, tehnică, judiciară şi extrajudiciară
  • asocieri cu o persoana juridică contribuabil
  • valorificarea produselor agricole către unităţi specializate de colectare

Acest lucru înseamnă că se vor raporta în declaraţia 112 toate impozitele legate de activităţile anterior menţionate. ANAF a eliminat totuşi din Nomenclatorul Creanţe Fiscale contribuţia individuală de asigurări sociale şi cea de asigurări pentru şomaj.

De asemenea, proiectul ANAF prevede că noul model al declaraţiei fiscale unice să fie utilizat pentru declararea contribuţiilor sociale datorate, începând cu obligaţiile aferente lunii iulie 2012, cu termen de depunere până la data de 25 august 2012 inclusiv.

Modificările formularului fiscal unic 112 vor atrage după sine şi modificări în cazul declaraţiei 100 referitoare la impozitul pe venit reţinut la sursă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu