Caută pe acest blog:

20 iunie 2012

Noua procedură de depunere a contribuţiilor la pensii de către persoanele fizice


Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.125/2011 privind modificarea Codului Fiscal, contribuţiile sociale la pensii datorate de persoanele fizice vor fi administrate de către ANAF începând cu data de 1 iulie 2012. În acest sens, creanţele reprezentând contribuţiile de asigurări sociale datorate de persoanele fizice vor trece din subordinea caselor de pensii în subordinea ANAF.

Astfel, începând cu 1 iulie 2012, persoanele fizice vor achita contribuţiile de pensii la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora sunt luaţi în administrare, în conturi de venituri bugetare codificate cu codul de identificare fiscală al contribuabillilor.

Persoanele fizice sunt obligate să îşi declare veniturile care reprezintă baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale prin depunerea unei declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Printr-un proiect de act normativ, ANAF a propus lansarea Declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii – formular 600, care se depunde de către:
  • întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale
  • membrii întreprinderii familiale
  • persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice
  • persoanele care realizează venituri din profesii libere
  • persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă
Venitul baza de calcul pentru calculul contribuţiei la pensii nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Formularul 600 poate fi depus pe suport de hârtie direct la registratura organului fiscal, la oficiul poştal prin scrisoare recomandată sau online de către contribuabilii care au certificat digital.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu