Caută pe acest blog:

14 iunie 2012

Formularele 208 şi 209 modificate de ANAF


Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care realizează venituri din transferul drepturilor de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente, datorează impozit pe venit.

Referitor la această temă, aflăm astăzi că Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală a propus modificarea altor două formulare fiscale şi a instrucţiunilor de completare a acestora. Este vorba despre Declaraţia privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi Declaraţia informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

Declaraţia privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, respectiv, formularul 209, se completează de către contribuabilii care realizează venituri supuse impozitului pe venit din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. Pentru fiecare tranzacţie realizată va trebui depusă câte o astfel de declaraţie, potrivit proiectului de lege al ANAF.

În ceea ce priveşte formularul 208 privind declaraţia informativă, ANAF propune elaborarea formularului cu ajutorul unui program de asistenţă pentru contribuabili. Declaraţia se doreşte a fi completată de către notarii publici care sunt obligaţi să calculeze, încaseze şi vireze impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. Potrivit propunerilor ANAF, formularul 208 va mai cuprinde şi:
  • modalitatea de transfer a dreptului de proprietate, având în vedere diferenţierea cotelor de impozitare aplicabile în funcţie de acest criteriu
  • baza de calcul a impozitului, întrucât pot exista situaţii în care aceasta diferă de valoarea tranzacţiei declarată de părţi (în cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii stabilită prin expertiză) 
  • taxele notariale aferente transferului, pentru fiecare tranzacţie

Sursa:www.avocatnet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu