Caută pe acest blog:

5 martie 2012

Noua procedură de corectare a erorilor fiscale


Pentru începutul de săptămână venim cu noi informaţii furnizate de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală în legătură cu declaraţiile fiscale. Astfel, a fost introdusă o nouă procedură de corectare a declaraţiilor fiscale prin depunerea unor declaraţii rectificative.

Aşadar, potrivit Ordinului Ordinul ANAF nr. 144/2012 intrat în vigoare în data de 3 martie, declaraţiile rectificative pot fi depuse cu scopul suplimentării sau diminuării obligaţiilor fiscale declarate iniţial.

Declaraţia rectificativă pentru diminuarea obligaţiei fiscale
În cazul depunerii acestei declaraţii, dobânzile şi penalităţile de întârziere se datorează numai pentru suma rezultată după corectare sau modificare, începând cu ziua imediat următoare scadenţei obligaţiei fiscale şi până la data stingerii acesteia inclusiv. Ulterior procedurii de rectificare pot rezulta sume achitate în plus aferente obligaţiei fiscale rectificate. În acest caz, Fiscul poate constata compensarea, din oficiu sau la cerere, cu alte obligaţii fiscale neachitate.

Declaraţia în cauză constituie tiltu de creanţă care se depune în două exemplare împreună cu f
işa pe plătitor iniţială, fişa rezultată în urma reanalizării şi fişa pe plătitor corectată.

Declaraţia rectificativă pentru suplimentarea obligaţiei fiscale
În acest caz, obligaţiile fiscale accesorii se datorează şi se calculează începând cu ziua imediat următoare scadenţei obligaţiei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa şi până la data stingerii acesteia inclusiv.

În urma recalculării efectuate de către departamentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori, diferenţele de obligaţii fiscale stabilite se individualizează în Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptării erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de către contribuabilii unei declaraţii rectificative. În cazul deciziei de  impunere, termenul de plată se calculează în funcţie de data comunicării acestora

Pentru mai multe detalii urmăriţi link-ul noua procedură de corectare a erorilor fiscale.

Sursa: www.anaf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu