Caută pe acest blog:

9 februarie 2012

Înfiinţarea unei firme se face în 3 zile


Cu ceva timp în urmă vorbeam despre certificatul de sediu social, care începând cu data de 2 februarie se obţine în doar câteva ore. Astăzi vom discuta despre înfiinţarea unei firme care, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului se va realiza în doar 3 zile şi nu în 10 zile ca şi până acum.

Noile reglementări ale ONRC prevăd faptul că, începând cu data de 6 februarie 2012, actele necesare înfiinţării unei firme se vor depune la oficiile Registrului Comerţului şi nu la organele fiscale. S-a încercat, aşadar o simplificare a procedurii prin transmiterea şi emiterea de către administraţiile finanţelor publice către oficiile registrului comerţului a certificatelor pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social şi adeverinţele necesare înmatriculării unei firme.

În mod normal, demersurile pentru obţinerea dreptului de folosinţă a unui spaţiu cu destinaţie de sediu social necesită:
·         rezer­va­rea numelui firmei la Registrul Comerţului
·         obţinerea certificatului pentru sediu la Administraţia Financiară
·         depunerea declaraţiei de specimen de semnătură la notariat
·         obţinerea aprobării de la Aso­ciaţia Locatarilor (dacă sediul este într-un bloc de lo­cuinţe)
·         depunerea capitalului social la o bancă etc.

Această veste îmbucurătoare este, însă, umbrită de părerile specialiştilor în înfiinţarea de firme, dar şi a antreprenorilor, potrivit cărora situaţia este cu totul diferită prin faptul că doar obţinerea acestor documente durează circa o săptămână. Ulterior, la 3 zile de la depunerea cererii şi a dosarului necesar, va fi eliberat certificatul firmei.

Totuşi, la un moment dat, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va lansa un program online gratuit de depunere a documentelor necesare pentru obţinerea cetrificatului firmei prin care procedura va fi mult mai rapidă şi mai simplă. Cu toate acestea, veţi avea de făcut câteva drumuri pe la diverse ghişee pentru obţinerea nenumăratelor aprobări şi documente necesare înfiinţării firmelor.

Sursa: www.avocatnet.ro www.fiscalitatea.manager.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu