Caută pe acest blog:

7 septembrie 2011

Certificatul de înregistrare fiscală

Articolul de azi ne aduce câteva informaţii legate de procedura de înregistrare fiscală şi ultimele modificări survenite.  

Înregistrarea fiscală – orice persoană sau enitate juridică are obligaţia de a se înregistra fiscal primind un cod de identificare fiscală. Codul de identificare fiscală reprezintă de fapt:



  • codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal pentru persoane juridice
  • codul unic de înregistrare atribuit comercianţilo
  • codul numeric personal pentru persoanele fizice
  • codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent

Atribuirea codului de identificare fiscală se realizează în urma depunerii declaraţiilor de înregistrare fiscală şi este necesar pentru stabilirea tipului de impozit pentru fiecare categorie de contribuabili.

Declaraţia de înregistrare fiscală se depune la Administraţiile Finanţelor Publice locale  în termen de 30 de zile de la:

  • data înfiinţării potrivit legii, în cazul persoanelor juridice, asocierilor şi al altor entităţi fără personalitate juridică
  • data eliberării actului legal de funcţionare, data începerii activităţii, data obţinerii primului venit sau dobândirii calităţii de angajator, după caz, în cazul persoanelor fizice
Potrivit ultimelor modificări ale procedurii de înregistrare fiscală impuse prin Ordonanţa Guvernamentală nr.29 din 2 septembrie 2011, eliberarea certificatului de înregistrare fiscală se face în termen de 10 zile de la depunerea cererii şi nu 15 zile ca şi până acum.

În cazul în care apar modificări, contribuabilii trebuie să depună o declaraţie de menţiuni însoţită de documente care să ateste modificările.

Pentru a fi la punct cu ultimele modificări ale Codului Fiscal urmăriţi link-ul OG nr.30/2011.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu