Caută pe acest blog:

4 iulie 2011

Propunere de reducere a TVA-ului pentru alimente la 5%

  Vom începe săptămâna cu un subiect care ne priveşte pe toţi. Este vorba despre criza alimentară şi creşterea accelerată a preţurilor pentru alimente. Pentru aceasta a fost propus un proiect de lege ce vizează reducerea TVA-ului la 5% pentru alimente, dar nu a fost încă pus în aplicare.

  Măsura a fost propusă în condiţiile în care toate statele membre UE percep un TVA redus pentru hrană (între 4% şi 10%), cu excepţia a cinci ţări printre care şi România unde TVA-ul este de 24%. Motivul cel mai probabil pentru care legea nu a fost încă promulgată este reducerea cu 2,5 miliarde de lei pe an a veniturilor bugetare în cazul în care TVA-ul pentru alimente scade la 5%.

  Discuţiile pe aceasta temă sunt nesfârşite, unele voci afirmând că aplicarea acestei iniţiative ar avea un efect negativ asupra populaţiei. Legea a fost adoptată încă din 2010 dar nu a fost promulgată de către preşedinte care a retrimis proiectul anul acesta pentru o nouă dezbatere.

  Rămâne de văzut dacă legea va fi promulgată şi care vor fi efectele asupra populaţiei, deşi o reducere la preţurile pentru alimente este de dorit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu