Caută pe acest blog:

27 mai 2011

Topul ţărilor cu cel mai înalt nivel de trai

    Şi pentru că toţi nutrim la ceva mai bun şi, fără să vrem, aruncăm câte o privire la cei de lângă noi, pentru sfârşitul de săptămână, am pregătit un articol despre cele mai înstărite ţări din lume. România nu se află, din păcate, pe lista “norocoşilor”, şi de aceea, pentru moment, nu putem decât să sperăm că, într-o zi, ne vom putea mândri şi noi cu o calitate a vieţii ridicată.

 
   Aşadar, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a realizat un top al celor mai înstărite ţări din lume, nu în funcţie de PIB, ci bazându-se pe alte criterii precum nivelul de ocupare al forţei de muncă, speranţa de viaţă, accesul la educaţie sau modul de a petrece timpul liber. Studiul subliniază faptul că, punând accent pe ceea ce este important pentru fiecare dintre noi, calitatea vieţii este subiectivă.

 
    Iată care sunt primele 5 dintre ţările cu cea mai bună calitate a vieţii, potrivit OECD:

 
    1. Pe primul loc se clasează Australia unde nivelul de educaţie este foarte ridicat judecând după faptul că 82% dintre cetăţeni au diplome de bacalaureat. Datele arată că Australia este ţara cu cel mai scăzut nivel de analfabetizare. În plus, speranţa de viaţă este de 81,5 ani, iar rata criminalităţii este foarte scăzută, mare parte dintre respondenţi afirmând că se simt în siguranţă chiar şi în timpul nopţii.

   2. Următoarea pe listă este Canada prin numărul mic de atacuri asupra cetăţenilor şi o pondere a şomerilor de 0,97%, sub media OECD. Aici, majoritatea persoanelor sunt proprietarii locuinţelor în care stau, iar media de camere repartizată fiecărei persoane este de 2,5 pentru fiecare cetăţean canadian.

   3. Suedia se află pe locul trei în acest clasament, fiind ţara cu cel mai scăzut nivel de poluare din lume, ceea ce înseamnă 10,5 micrograme de particule poluante PM pe metru cub de aer. 85% dintre suedezi afirmă că sunt mulţumiţi de condiţiile lor de trai, iar pentru viitor se arată la fel de optimişti.

   4. Noua Zeelanda se evidenţiază ca fiind ţara cu cea mai mare precupare pentru sănătate, 90% din populaţie considerându-se perfect sănătoasă. Neozeelandezii au o speranţă de viaţă de 80,4 ani şi, la nivel global, sunt cetăţenii cei mai multumiţi în ceea ce priveşte calitatea vieţii lor.

   5. O altă ţară, cu o calitate a vieţii ridicată, este Norvegia unde economiile anuale ale unei gospodării se ridică la 29.366 de dolari pe lună. Norvegienii dedică 67% din timpul unei zile activităţilor de odihnă şi relaxare, iar gradul de ocupare al forţei de muncă este foarte ridicat, 75% din populaţie având un loc de muncă.

   Lista nu se termină aici, cuprinzând ţări precum Danemarca, SUA, Elveţia, Finlanda şi Olanda. Acestea excelează prin nivel ridicat de ocupare a forţei de muncă sau speranţă a vieţii ridicată. Să sperăm că, în curând, şi românii se vor număra printre cetăţenii cei mai multumiţi de nivelul lor de trai.

   Sursa: www.wall-street.ro www.businessinsider.com

Un comentariu: