Caută pe acest blog:

16 mai 2011

Ce s-a mai întâmplat

     După cum v-am obişnuit, lunea este destinată retrospectivei principalelor evenimente de săptămâna trecută.  Aşadar, ne vom reîmprospăta memoria cu ştiri despre ieşirea din recesiune a economiei româneşti, efectele eliminării  subvenţiilor la căldură, despre locurile de muncă puse la dispoziţie de Spania pentru români şi altele.

     Pentru început, ne concentrăm atenţia asupra unei ştiri pe cât de senzaţională pe atât de necrezut. Aflăm, astfel, că economia românească a ieşit din recesiune. Pentru ca o economie să iasă tehnic din recesiune este nevoie ca PIB să crească în două trimestre consecutiv.  Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.

     În continuare, aflăm că eliminarea subvenţiilor la caldură va scumpi gigacaloria cu până la 60%. În acest caz, vânzările de centrale de apartament ar putea creşte cu peste 30% anul acesta. Din 2014, din cauza creşterii preţurilor la gaze, românii s-ar putea recupla la sistemul centralizat de termoficare (aşa-zisele CET-uri).

     Şi pentru că tot ne aflăm într-o perioadă dificilă în privinţa locurilor de muncă, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), ne înştiinţează că Spania caută din nou muncitori români în domenii de activitate precum agricultură, turism şi IT.

     Aruncând o privire pe piaţa construcţiilor, aflăm şi că afaceriştii români din acest domeniu vor înregistra creşteri de până la 22 miliarde în următorii 10 ani. Potrivit informaţiilor anunţate anterior de Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii piaţa de profil a scăzut anul trecut cu 17%, la 9,7 miliarde euro, iar în acest an se va încadra în cel mai bun caz în intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmând să revină pe creştere în 2012.

    De ce doresc românii doresc să devină antreprenori? Posibilitatea de a obţine venituri mai mari şi libertatea alegerii locului şi a programului de lucru sunt câteva dintre motivele pentru care românii îşi doresc să lanseze o afacere proprie. Un studiu realizat de site-ul ivox.ro pe un eşantion de 5.433 de persoane arată că peste 77% dintre respondenţi ar prefera să îşi deschidă propria afacere decât să lucreze ca şi angajaţi.

    Încheiem în forţă şi ne “bucurăm” de creşterea preţurilor, fapt deloc surprinzător. Avansul preţurilor a fost mai mare, de 0,66% la nivelul lunii aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,33%. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cel mai mult în luna aprilie, cu 0,92%, în timp ce avansul preţurilor mărfurilor nealimentare a fost de doar 0,87%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,42%.

    Toate acestea fiind spuse, echipa C&D Executive Consulting vă urează o săptămână cât mai plăcută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu