Caută pe acest blog:

10 mai 2011

Bătălie cu munca la negru

      După cum ştim cu toţii, începând cu data de 1 mai, a intrat în vigoare noul Cod al Muncii. Principala modificare a acestuia vizează amenzi usturătoare pentru prestarea de servicii fără contract de muncă. Sancţiunile îi au în vedere atât pe angajatori cât şi pe angajaţi şi nu sunt deloc binevenite. Noua lege prevede chiar pedeapsa cu închisoarea pentru cazurile grave.

      Pentru a se asigura că prevederile legii sunt respectate de toată lumea, Ministerul Muncii în frunte cu ministrul interimar, Emil Boc, a demarat controale de depistare a “muncii la negru”. Până în prezent, au fost efectuate 3.065 de controale pentru identificarea muncii la negru şi au fost aplicate amenzi în valoare totală de 3.742.000 de lei, adică aproximativ un milion de euro.

     Principalele domenii în care au fost încheiate noi contracte de muncă sunt: construcţiile (aproximativ 22.000), comerţ şi industria prelucrătoare (câte 20.000), hoteluri şi restaurante (7.000), tranzacţii imobiliare (6.000), transport (5.000) agricultură (4.100) sau activităţi administrative (aproximativ 3.500).

     Ca urmare a controalelor realizate până acum, numărul contractelor de muncă a crescut cu 102.870 într-o singură săptămână, fapt ce dovedeşte eficienţa noilor măsuri. Potrivit prim-ministrului român, această acţiune este benefică pentru toţi, întrucât un număr mai mare de contracte de muncă realizate înseamnă un număr mai mare de contribuabili la bugetul de stat. Scopul este de a echilibra numărul celor care contribuie la bugetul statului cu numărul celor care beneficiază de acesta.

     Lupta cu “munca la negru” va continua pe toată perioada lunilor mai şi iunie. Prima serie de controale s-a dovedit a fi un real succes având în vedere numărul mare de cazuri depistate în neregulă. Cazurile penale nu au fost încă centralizate, dar se pare că nu sunt deloc puţine.

     Rămâne de văzut dacă aceste acţiuni, menite să crească numărul contribuabililor şi implicit a sumelor plătite de aceştia către bugetul de asigurări de stat, vor contribui într-o măsură sau alta şi la diminuarea taxelor aferente salariilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu