De ce avem nevoie de moneda euro? De ce nu poate rămâne leul în circulaţie? Care sunt beneficiile adoptării monedei euro de către ţara noastră? Oricine îşi poate pune astfel de întrebări, cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu o situaţie economică dificilă, iar intrarea în circulaţie a monedei euro ne-ar bulversa şi mai mult. Răspunsul la toate acestea îl vom afla în articolul următor.
Este important de menţionat faptul că aderarea României la Uniunea Europeană a atras după sine o serie de obligaţii. Astfel, obiectivele UE au devenit automat şi obiectivele României. Printre acestea se numără convergenţa şi stabilitatea economică. Cum altfel pot fi atinse ele dacă nu prin existenţa unei monede unice care să faciliteze schimburile comerciale?
Guvernul României a stabilit anul 2015 ca dată limită de adoptare a monedei unice europene. Coaliţia a discutat vineri într-o reuniune la care a participat şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. S-a avut în vedere adoptarea programului de convergenţă, precum şi adoptarea monedei unice până la finele anului 2015. S-a propus ca până la această dată să circule în paralel atât moneda naţională, cât şi euro, după care să rămână în circulaţie doar moneda europeană. Potrivit premierului Emil Boc, efectul adoptării euro va fi scăderea dobânzilor şi în niciun caz majorarea preţurilor.
Există totuşi o serie de avantaje şi dezavantaje ale adoptării monedei unice. Principalele avantaje ar fi accesul la o finanţare mai ieftină de la Banca Centrală Europeană, eliminarea riscului valutar şi înlesnirea schimburilor comerciale. Pe de altă parte, însă, dezavantajele apar în momentul când convergenţa nu este înfăptuită, intervenind puterea scăzută de cumpărare.
Cei care se bucură la auzul acestei veşti sunt exportatorii, care susţin că importurile şi exporturile se vor dubla după adoptarea monedei euro cu atât mai mult cu cât 70% din operaţiunile import-export se derulează cu statele din UE. Proges, unul dintre actorii cheie pe piaţa de amenajări interioare din România susţine că această decizie este benefică prin realizarea raportărilor financiare într-o singură monedă şi, eventual, reducerea dobânzilor pentru credite.
Până atunci, însă, este important ca economia românească să fie pregătită pentru acest pas, afirmă experţii bancari, iar în condiţiile actuale nu pare a fi deloc o sarcină uşoară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu