Unii nu sunt celebri ca antreprenori, dar toţi au schimbat faţa acestei lumi. Baterea de monedă, o metodă introdusa de înstăritul rege antic Cresus, sau descoperirea becului electric de către Edison, sunt doar câteva dintre invenţiile lor.
Regele Cresus
Ultimul conducător al Lidiei, regat antic de pe teritoriul Asiei Mici (partea asiatică a Turciei de astăzi), este cel care a bătut primele monede în secolul al şaselea înainte de Hristos, el devenind astfel creatorul elementului care dă viaţă unui business: lichiditatea.
Mai mult decat atât, stilul său de viaţă opulent i-a făcut pe antreprenorii din lumea întreagă să îşi dorească o viaţă asemănătoare acestuia, de unde şi expresia "la fel de bogat precum Cresus".
Benjamin Franklin
Franklin a fost primul antreprenor real american pentru că, spre deosebire de alţi părinţi fondatori ai SUA (Founding Fathers), precum fostul preşedinte deontolog George Washington, sau cultul Thomas Jefferson, ale căror calităţi sunt considerate astăzi de unii ca fiind anacronice, Franklin a fost un model pe care mulţi l-ar urma şi astăzi.
El a inventat ochelarii bifocali si paratrăsnetul, a fost filosof, tipograf, dar şi un foarte bun om de afaceri care se pricepea de minune să îşi vândă creaţiile.
Thomas Edison
Ce se mai poate spune nou despre omul care a descoperit peste 1.300 de lucruri şi fenomene printre care becul electric, fonograful (înregistrarea mecanică a sunetului) şi kinetoscopul (aparatul care redă imagini în mişcare din lumea reala şi care stă la baza filmului)?
Că şi-a exploatat foarte bine invenţiile şi că a fost un spirit antreprenorial încă din tinereţe când vindea flori pe care le creştea în grădina casei sau când distribuia ziare în tren.
Henry Ford
A schimbat fundamental stilul de viaţă al oamenilor prin crearea automobilului şi a unei întregi industrii în jurul acestuia.
Linia de asamblare pe care a realiza-o a fost o adevărată revoluţie industrială deoarece preţurile la care se vindea celebrul Model T erau la un nivel pe care şi-l puteau permite şi americanii cu salarii medii, nu doar familiile înstărite.
Pentru a obţine capital pentru fondarea companiei, Ford a lucrat ca inginer la Edison Illuminating Company in Detroit.
Steve Jobs & Steve Wozniak
Cei doi fondatori ai Apple Computer nu au fost primii antreprenori din Silicon Valley care au lansat într-un garaj un business ce a ajuns ulterior la venituri de un miliard de dolari: William Hewlett şi David Packard au făcut acest lucru înaintea lor prin compania Hewlett -Packard (HP). Dar sistemul de operare creat de Wozniak şi cunoştinţele de marketing ale lui Jobs (reclama "1984" pentru a marca lansarea computerului Macintosh este considerată o capodoperă) au creat un adevărat fenomen, ei democratizând utlizarea calculatorului prin realizarea unui produs care a devenit foarte iubit pănă şi de cei care urăsc tehnologia.
De altfel, Steve Jobs este considerat unul dintre cei mai vizionari antreprenori, dupa schimbarea industriei de computere, el făcând acelaşi lucru în muzică prin dispozitivul iPod şi în telefonia mobilă prin popularul iPhone. Ultima invenţie, tableta iPad lansata anul trecut, a devenit de asemenea printre cele mai bine vandute produse din istoria tehnologiei.
Sursa: www.wall-street.ro
" Cinci antreprenori care au schimbat lumea! " ... un articol pe care cei la www.wall-street.ro l-au trunchiat inevitabil dintr-un articol intitulat "Cei mai mari 10 antrepenori ai lumii " si scris comple neinspirat de un anume Philipp Harper care lucreaza ca freelancer pentru www.msnbc.msn.com ... Intr-adevar sa lasi nume ca Pope Sixtus IV , P.T. Barnum , Benjamin Siegel afara din acest top mi se pare un lucru clar de bun simt ... Deci cei de la www.wall-street.ro chiar au citit articolul inainte sa il redea in pagina lor si v-au scutit de a citi despre alti 5 antrepenori care nu aveau ce cauta in acest top sau probabil in nici un alt top efectuat vreodata ...
RăspundețiȘtergereDar ceva totusi nu a functionat ... In primul rand traducerea si ma refer la Henry Ford ( "n. 30 iulie 1863- d. 7 aprilie 1947 a fost fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism " [wikipedia]) care este fondatorul primei linii de productie a automobilului si nicidecum creatorul automobilului , acesta fiind Karl Benz care in anul 1855 realizeaza primul automobil cu aredere interna , deci cam cu 108 ani inainte de nasterea lui Henry Ford . Apoi apare chiar in prima pozitie regele Croesus (poate pe romaneste merge si Cresus) care ar fi batut primele monede , un lucru complet in dilema si chiar dezbatut si astazi de istorici , chiar combatut vehement in multe carti si articole . In schimb daca ar fi scris ca a batut primele monede de aur ar fi fost cu totul altceva ...