Caută pe acest blog:

1 martie 2011

Despre contracte...

Contractul Civil vs. Contract Comercial

Pentru a face diferenţa dintre contractul civil şi cel comercial, vom avea în vedere dispoziţiile generale cuprinse în Codul Comercial. 

Potrivit acestui cod, sunt consideraţi comercianţi cei care fac comerţ în mod constant, aceasta fiind considerată o profesie, dar şi societăţile comerciale. În această situaţie se aplică un contract comercial.
Persoanele care au desfăşurat, în mod accidental, o activitate de comerţ, nu pot fi considerate comercianţi. Totuşi, ori de câte ori o persoană fizică efectuează o prestaţie pentru un beneficiar, persoană fizică sau juridică, se vor aplica dispoziţiile Codului Civil. În această situaţie ne vom afla în prezenţa unui contract sau convenţii civile.
Este deosebit de importantă deosebirea dintre cele două, din perspectiva formalităţilor prealabile pe care o persoană fizică ce desfăşoară o activitate trebuie să le îndeplinească. În funcţie de natura activităţii:
- persoana fizică nu va fi supusă nici unei formalităţi prealabile dacă nu este comerciant
- persoana fizică ce are calitate de comerciant trebuie să se organizeze privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale
- în cazul în care desfăşoară o profesie liberală, persoana fizică va trebui să se autorizeze potrivit actului normativ de organizare a profesiei

Pe lângă alte consecinţe care există, efectuare de acte sau fapte de comerţ de natura celor prevăzute în Codul Comerţului sau în alte legi, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite de lege, determină confiscarea veniturilor obţinute ilicit.

Contractul de cesiune de drepturi de autor

Obiectul dreptului de autor îl constituie operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, operele derivate care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, precum şi drepturile conexe dreptului de autor şi drepturile sui-generis.
Venitul net din drepturi de proprietate intelectuală se stabilesc prin scăderea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:
• cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut
• contribuţiile sociale obligatorii plătite

În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, venitul net se stabileşte prin deducerea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:
• o cheltuială deductibilă egală cu 25% din venitul brut
• contribuţiile sociale obligatorii plătite.

Persoanele fizice care realizează venituri de natură profesională din drepturi de autor şi drepturi conexe sunt considerate asigurate obligatoriu, în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Baza de calcul lunară la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj este:
• venitul brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară de 20% sau 25% după caz, pentru veniturile din drepturi de autor şi drepturi conexe
• venitul brut, pentru venituri din activitatea desfăşurată în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil.

Contractul de prestări-servicii încheiat cu un liber - profesionist

Liber-profesioniştii nu sunt salariaţi şi nu se supun Codului Muncii. Profesiile liberale sunt acele profesii reglementate legal care se exercită pe baza unor calificări profesionale relevante, certificate printr-un atestat eliberate de o instituţie de învăţământ autorizate de stat. Membrii profesiilor liberale alcătuiesc corpuri profesionale.
Există nu mai puţin de 26 de profesii liberale reglementate, printre acestea amintim: psihologi, asistenţi sociali, medici veterinari, medici şi farmacişti, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu