Caută pe acest blog:

29 septembrie 2010

Refinanţarea creditelor vechi, singura afacere care poate mişca în această toamnă piaţa bancară de retail

Dobânzile mai mici din ofertele noi, eliminarea comisionului de rambursare anticipată, renunţarea unor bănci la comisionul de analiză şi promisiunea unei noi reduceri a taxelor notariale ar putea încuraja refinanţările de credite vechi.

În lipsă de clienţi noi şi confruntaţi cu un val de nemulţumire din partea celor vechi care acuză costurile mari ale creditelor, bancherii încep să arunce pe piaţă oferte de refinanţare la dobânzi mai reduse, unele bănci oferindu-se chiar să preia mai multe credite ale aceluiaşi client şi să le consolideze.

Majoritatea debitorilor au însă dificultăţi să-şi refinanţeze creditele luate în trecut în condiţiile în care valoarea garanţiilor a scăzut semnificativ în ultimii doi ani.

Clienţii care vor să-şi refinanţeze creditele ar putea scăpa însă de încă un obstacol după ce notarii publici au propus Ministerului Justiţiei reducerea onorariilor pentru autentificarea contractelor de ipotecă de la 0,5% din valoarea împrumutului la maximum 100 de lei.

Ofertele de refinanţare au devenit mai agresive după eliminarea prin lege a comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, unul dintre principalele obstacole pentru clienţii care doreau să se mute de la o bancă la alta pentru a beneficia de o ofertă mai bună.

Astfel, pentru a aduce noi clienţi băncile au tăiat din dobânzi, au eliminat din comisioane sau au promis clienţilor să le plătească taxele notariale.

De-abia acum apar semne de reînteţire a competiţiei pentru clienţi, unele instituţii de credit considerându-se în poziţia de a profita de problemele de imagine ale unor competitori sau de incapacitatea altora de a reduce costurile creditelor.

Una dintre cele mai curajoase oferte vine nu de la o bancă, ci de la o instituţie financiară nebancară, GE Money, deţinută în proporţie de 70% de turcii de la Garanti, se arată gata să refinanţeze nu mai puţin de 8 credite ale unui client, inclusiv contracte de leasing. Oferta nu este însă ieftină: dobânda este formată din EURIBOR la 6 luni plus o marjă care începe de la 5,25% în funcţie de situaţia clientului solicitant, comisionul de analiză se ridică la 700 de euro, iar comisionul de administrare de 0,1% aplicat lunar la soldul creditului.

Strict pe piaţa bancară, ofertele vizează nu numai nivelurile dobânzilor, ci şi alte facilităţi, o condiţie din ce în ce mai prezentă pentru creşterea înlesnirilor fiind deschiderea unui cont de salariu.

De exemplu, Raiffeisen promite achitarea taxelor notariale primilor 750 de clienţi care depun documentaţia de credit pentru refinanţarea împrumuturilor de la alte bănci până pe 7 octombrie şi contractează creditul până pe 5 noiembrie. Totodată, clienţii care îşi încasează salariul într-un cont deschis la bancă beneficiază de o dobândă redusă cu până la 0,6 puncte procentuale.

"Vedem oportunităţi la nivelul clienţilor care au credite şi conturi la două-patru bănci. Suntem dispuşi să preluăm la noi toate creditele pentru consolidarea datoriilor şi întărirea relaţiilor cu clienţii respectivi", afirma recent Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

Şi Maria Cristina Matei, şefa diviziei de retail a ING, spune că într-o piaţă care stă pe loc refinanţarea este businessul momentului. Banca sa nu are în portofoliu un produs specific de refinanţare, însă se poziţionează pentru atragerea de clienţi prin ofertele de creditare.

CEC Bank, singura bancă de top deţinută de stat, a redus cu până la 2,4 puncte procentuale marja de dobândă la împrumuturile în lei pentru refinanţarea creditelor de consum cu ipotecă şi a creditelor imobiliare acordate până în decembrie. Banca vinde în prezent credite de refinanţare în lei cu garanţii cu o marjă de 4% peste indicatorul ROBOR la trei luni, ceea ce înseamnă că pentru un credit de 100.000 de lei pe 35 de ani clientul plăteşte o rată lunară maximă de 1.050 de lei.

Şi BCR, cea mai mare bancă după activele deţinute, promovează în prezent un împrumut pentru refinanţarea creditelor imobiliare de la alte bănci sau tot de la BCR pentru care nu percepe comision de acordare. În varianta standard, valoarea comisionului de acordare este de 2,5% din suma împrumutată.

De asemenea, Alpha Bank nu percepe comision de administrare pentru creditele de refinanţare cu garanţii. Comisionul cerut este însă de 0,35% din sold pe lună pentru împrumuturile de refinanţare fără garanţii.

Bănci dispuse să refinanţeze şi contracte de leasing

Băncile nu au limitat, în cele mai multe cazuri, numărul de credite pe care un client le poate consolida într-un singur produs, fiind acceptate la refinanţare credite ipotecare, de consum, linii de credit acordate pe card, linii de descoperit de cont.

"Numărul maxim şi tipul creditelor consolidate depind de destinaţia creditului prin care se refinanţează, de valoarea garanţiilor, precum şi de capacitatea de rambursare a împrumutatului. De exemplu, creditul ipotecar poate refinanţat doar un credit ipotecar, în timp ce creditul de nevoi personale cu ipotecă poate refinanţa mai multe credite de tipuri diferite", au declarat reprezentanţii BCR. Banca acceptă la refinanţare şi contracte de leasing.

De asemenea, Raiffeisen şi Alpha Bank acceptă inclusiv consolidarea într-un singur produs de refinanţare a contractelor de leasing încheiate cu alte societăţi, în timp ce la UniCredit Ţiriac Bank pot face obiectul refinanţării doar contractele încheiate cu firma specializată deţinută de grup - UniCredit Leasing. În schimb, BRD nu acceptă la refinanţare contracte de leasing.


sursa articol

curs valutar 28.09.2010

1EURO-4.2648 RON
1USD-3.1650 RON
1AUD-3.0463 RON
1CAD-3.0691 RON
1GBP-5.0251 RON
1CHF-3.2140 RON
1AUR-131.4173 RON

28 septembrie 2010

Iarta-i, Doamne, ca au innebunit!

Am ajuns sa o vedem si pe asta - Blaga, probabil singurul ministru competent din Guvern, a fost sacrificat pentru a se da o lectie. Orgolii ranite. Nu mai este vorba despre subminarea statului, despre batjocorirea insemnelor oficiale sau despre cei care ar trebui sa respecte legea si nu au respectat-o.

Demisia lui Vasile Blaga reflecta un fapt pana acum doar banuit sau imaginat - in statul roman conteaza si functioneaza o singura vointa. Iar aceasta nu este Legea.

Sa iti impingi spre demisie singurul ministru care se bucura de o imagine buna, atat in randul populatiei, cat si in randul Opozitiei, pentru a ramane cu un Executiv si mai slabit si erodat in fata increderii electoratului, trebuie sa iti fi scapat cu totul lucrurile de sub control. Sa fii ori prost, ori nebun.

Cazul votului Legii pensiilor din Parlament, suspectat de frauda cu ajutorul direct al Robertei Anastase, nu ridica nicio suspiciune de ilegalitate in ochii presedintelui, insa o sapca de politist aruncata in curtea Cotroceniului ii trezeste brusc toate valorile morale. Suspiciunile legate de cheltuirea banului public aiurea si clientelar din Executivul lui Boc nu au iscat vreun semn de intrebare presedintelui. Ele nu au fost puse in legatura cu subminarea autoritatii Guvernului.

Un mars ilegal si o injuratura ordinara l-au adus instant pe Traian Basescu la judeca morala si la dorinta de a aplica Legea si a sanctiona incalcarea ei. Este bine ca presedintelui nu ii scapa derapajele politistilor, insa de ce toate celelalte fapte se deruleaza ca si cum ar fi operele ingerilor? Contrastul e evident.

E ca si cum presedintele ar avea ochi doar pentru unele incalcari ale Legii. Cele care il afecteaza. Restul nu conteaza. Asta ar insemna insa ca iti tratezi poporul ca pe o masa de ignoranti, fara judecata si rupti de realitate. Ceea ce, daca tot ii sfatuiesti sa renunte la citit si urmarit presa, pentru a putea percepe "adevarata realitate", s-ar putea sa fie adevarat.

Tot ceea ce face actuala putere este parca o incercare de a ne convinge ca la guvernare raman cei mai prosti, cei mai slabi si cei mai hoti dintre toti membrii partidului democrat liberal. E ca si cum ai spune ca Udrea e mai valoroasa decat Blaga (cine stie daca nu si este considerata astfel, din moment ce a fost data ca exemplu Ancai Boagiu tocmai de catre presedintele Basescu).

Demisia lui Vasile Blaga poate fi citita si asa - "buldogul" lui Traian Basescu nu a fost de acord cu interpretarea pe care presedintele a dat-o faptelor din timpul mitingului politistilor. Intre orgoliul ranit al lui Traian Basescu si adevarul pe care Vasile Blaga il cunostea si il judeca nu cred ca este foarte greu de ales.

Cu un guvern ramas fara nicio credibilitate, cu un premier care in sondaje se afla undeva sub 10 procente, cu Elena Udrea ramasa singura voce autoritara in Executiv, Traian Basescu isi poate lua adio de la liniste si normalitate. Poate doar sacrificarea lui Emil Boc ar mai putea elibera din frustrarile si nemultumirile romanilor. Desprinderea de ascultatorul Boc este singura carte pe care presedintele o mai poate juca.

Altfel, nu-i ramane decat sa ne sfatuiasca pe toti sa inchidem televizoarele, sa ardem ziarele, sa ne uitam la desene animate, sa plecam la cules capsuni in Spania si Italia, sa ne mai luam doua trei job-uri si sa vorbim frumos si elegant, in timp ce ni se recunoaste din cand in cand ca suntem mintiti si prostiti pentru voturi. Iar pentru ca si-au dorit sa castige musai alegerile au intarziat si au adancit criza economica peste puterile lor de a-i mai controla efectele.

O perspectiva de-a dreptul reconfortanta pana la urma. Nu mai ramane doar privilegiul de a fi martorii scindarii populatiei, falimentarii economiei si autoritatii tuturor institutiilor statului, falimentului intregii clase politice si, in final, colapsul statului de drept. Invocarea mineriadelor de catre persedinte este la fel de iresponsabila, in contextul protestelor actuale, pe cat de usor de inteles este dorinta sa de a avea un raport asupra evenimentelor din 24 septembrie.

Trebuie sa ne fortam sa credem ca nu dorinta de razbunare impotriva celor care au strigat "iesi afara, javra ordinara!" il urmareste pe Traian Basescu acum, ci urmareste doar implinirea Legii, instaurarea valorilor fundamentale ale democratiei, stabilirea adevarului si impunerea dreptatii si Justitiei. Asa sa le ajute Dumnezeu!

sursa articol

curs valutar 28.09.2010

1EURO-4.2465 RON
1USD-3.1588 RON
1AUD-3.0290 RON
1CAD-3.0823 RON
1GBP-4.9982 RON
1CHF-3.2049 RON
1AUR-131.851 RON

27 septembrie 2010

Premianţii crizei româneşti: O industrie muribundă a crescut de 14 ori în acest an

Exploatarea cuprului, aproape inexistentă în ultimii ani, a explodat în 2010, cantităţile extrase fiind de 14 ori mai mari decât anul trecut, în primele şapte luni ale anului. Există şi doi mari beneficiari: compania de stat Cuprumin Abrud şi o altă companie românească care preia minereul şi îl vinde în străinătate.

Există o industrie din România care s-a descurcat grozav în plină criză, în timp ce majoritatea celorlalte se aflau în vrie. În prezentarea indicilor producţiei industriale pe primele şapte luni, Statistica arată o creştere de 14 ori în dreptul exploatării de minereuri feroase iar Comisia Naţională de Prognoză vede un avans de 750% al acestui sector în tot anul 2010.

Pentru a elucida “ misterul” acestui boom sectorial ne-am adresat Ministerului Economiei pentru a ne lămuri despre ce minereuri este vorba şi ce firme sunt responabile de extragerea lor. “Într-adevăr avem o creştere sectorială puternică pe feroase şi asta se datorează unui singur lucru. Cupru Min Abrud, care a fost închisă anul trecut, a început să lucreze, din nou, anul acesta. Toată această creştere este dată de cupru pentru că alte minereuri feroase nu se mai exploatează. E adevărat că mai e puţin mangan care se duce la Galaţi dar cantităţi mici”, a spus pentru Money.ro, Sorin Găman, director Resurse Minerale din cadrul MEC.

Potrivit acestuia, cuprul este acum un podus foarte căutat pe pieţele internaţionale cu un preţ care urcă mereu. Drept urmare societatea din Abrud a reuşit să-şi redeschidă porţile şi să lucreze la turaţie maximă după mai mulţi ani de agonie.

Sursa articol
1EURO-4.2455 RON
1USD-3.1644 RON
1AUD-3.0226 RON
1CAD-3.0711 RON
1GBP-4.9716 RON
1CHF-3.2236 RON
1AUR-132.0403 RON

23 septembrie 2010

curs valutar 23.09.2010

1EURO-4.2511 RON
1USD-3.1777 RON
1CAD-3.1125 RON
1AUD-3.0368 RON
1CHF-3.2079 RON
1GBP-4.9805 RON
1AUR-132.0503 RON

21 septembrie 2010

curs valutar 21 septembrie

1EURO-4.2668RON
1USD-3.2588RON
1CAD-3.1643RON
1AUD-3.0806RON
1CHF-3.2441RON
1GBP-5.0859RON
1GRAM DE AUR- 134.1064RON

13 septembrie 2010

Guvernul vrea sa interzica, prin legea salarizarii unice, concedierea bugetarilor care au fost angajati politic.

Daca anul viitor urmeaza sa se dea afara peste 100.000 de oameni prin restructurari, iar salariile celor ramasi raman scazute cu 25%, legea salarizarii unice prevede ca nu vor fi dati afara cei numiti politici in functii de conducere in administratia centrala si locala, informeaza Jurnalul National.

Astfel, cei care au functii de conducere vor fi mutati in alte institutii ale statului, pe posturi vacante. Mai mult, ca sa-si pastreze si lefurile, posturile vacante vor fi transformate in functii de conducere, iar daca nu exista posturi vacante vor fi infiintate alte functii de conducere.

Prevederile sunt incluse in articolul 30 al Legii salarizarii unitare, pe care Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea in parlament.

Alineatul 1 prevede ca "Persoanele care ocupa functii de conducere in institutiile si autoritatile publice care sunt supuse restructurarii vor fi trecute pe un post vacant in cadrul structurii organizatorice aprobate potrivit legii, cu respectarea conditiilor de vechime prevazute de lege".

La alineatul 2 se prevede ca "In cazul in care postul vacant este inferior postului pentru care persoana indeplineste conditiile impuse de lege, postul vacant va fi transformat la acel nivel", iar alineatul trei specifica obligativitatea transformatii postului intr-o functie de conducere.

In plus, disparitatile dintre bugetari vor persista, acum ca raportul dintre cel mai mic salariu si cel mai mare salariu in sistem va fi de 1/15, spre deosebire de 1/15.

sursa articol

curs valutar 13 septembrie 2010

1EURO-4.2723 RON
1USD-3.3569 RON
1AUD-3.1030 RON
1CAD-3.2531 RON
1GBP-5.1861 RON
1CHF-3.2787 RON
1GRAM DE AUR-134.7410 RON

8 septembrie 2010

1EURO-4.2915 RON
1USD-3.3625 RON
1AUD-3.0624 RON
1CAD-3.2312 RON
1CHF-3.3202 RON
1GBP-5.1752 RON
1GRAM DE AUR- 134.8449 RON

3 septembrie 2010

Remaniere inutila pe linia frontului

Timp de doua zile am asistat la razboiul, consumat in doua batalii aprige, intre tripleta BVB, de partea careia Emil Boc s-a asezat fara echivoc, pe de-o parte, si reformistii + aripa prezidentiala a PD-L (caci ele nu se confunda in totalitate), de partea cealalta.

Prima runda, la intalnirea lui Emil Boc cu parlamentarii PD-L, a fost castigata de tripleta, care a reusit sa impuna o remaniere de fatada, dupa un principiu exprimat sfidator de senatorul Mircea Andrei: "Pentru Realitatea si Antena 3 si alegatorii astia care se uita la ei sa facem ca la un balon, sa dam o gaura si sa plece doi ministri . Vedem noi care sunt aia si dupa aia punem dopul si verificam sa nu rasufle".

N-au fost alese doua captete, ci trei, nu cele mai neperformante, ci acelea mai lipsite de sprijin politic si mai vulnerabile sub aspect mediatic:Sebastian Vladescu, Mihail Dumitru si Mihai Seitan. Sigur, mascarada democratiei interne a fost marcata de eroismul de opereta al premierului care si-a pus, pasamite, mandatul pe masa, dar a refuzat vot secret pe aceasta tema ,,ca sa-i priveasca in ochi pe cei care voteaza pentru caderea guvernului".

Dupa o intalnire, se pare aspra, dintre presedinte si premier, contraatacul aripii prezidentiale in Comitetul Director al PD-L a fost la rupere si condus de chiar Elena Udrea, adica de chiar Traian Basescu. Termenii au fost de o duritate extrema: ori faci o remaniere serioasa, ori iti cerem demisia si daca nu ti-o dai, te picam la motiune.

Cu spatele la zid, premierul a cedat, iar tripleta a sangerat greu: Adriean Viedanu si Radu Berceanu. Plus Gabriel Sandu, sustinut de Emil Boc. Este cu mult mai putin decat ambitia maximala a aripii reformiste, adica demisia cabinetului, decizia cea mai corecta in situatia data, dar cu mult mai mult decat era pregatita tripleta sa ofere. Dar fara schimbare a premierului, adica fara o improspatare autentica a guvernarii care macar sa redea increderea populatiei, mari motive de optimism nu avem.

In primul rand, plecarile nu au fost dictate de evaluari serioase, pe care premierul nu le-a prezentat nici macar partidului, ci au fost strict rezultatul unor calcule politice. Greii, cu bube mari in cap, au plecat prin onorabila demisie: Adriean Videanu, cel mai clientelar ministru al cabinetului, s-a cerut la partid, iar Radu Berceanu, un exemplu de ineficienta in realizarea infrastructurii si absorbtia fondurilor europene, s-a sacrificat fara sa-i fie imputat ceva sau sa-si impute ceva. La fel Gabriel Sandu, sustinut pana in ultima clipa de premier in pofida contractelor dubioase.

In schimb au fost demisi, deci dati afara ca ineficienti, ministrii fara sustinere politica. Daca Mihai Seitan a decontat odronanta drepturilor de autor si mai multe declaratii nefericite, in cazul lui Mihail Dumitru inlocuirea este greu de explicat in plan profesional cel putin daca ne gandim ca Agricultura este singura care a absorbit fonduri europene semnificative. A-i reprosa ca nu a comunicat cu partidul si nu a fost o vedeta TV e o imbecilitate.

Sebastian Vladescu a fost departe de o prestatie convingatoare. Dar demiterea domniei sale echivaleaza cu asumarea esecului politicii in acest domeniu, iar acest esec nu-i poate fi imputat doar ministrului, cu atat mai mult cu cat el s-a opus principalelor erori din acest domeniu, in frunte cu majorarea TVA. In plus, schimbarea ministrului Finantelor este o modificare majora si pe relatia cu institutiile financiare internationale. Asa ca ea trebuie bine cumpanita, bine justificata si, mai ales intr-un moment atat de delicat, inlocuitorul trebuie sa fie unul convingator. Nu e cazul.

Ajungem asa la cea mai mare problema a acestei remanieri: inlocuitorii sunt dezamagitori, daca nu chiar revoltatori. Avem de-a face fie cu nume prafuite, fie cu anonimi neconvingatori. Valeriu Tabara, de exemplu, este o alegere jalnica, un fost ministru in cabinetul Vacaroiu, traseist politic, care numai de viziune si reformism nu a dat vreodata dovada. Este un mare pas inapoi fata de Mihail Dumitru.

Anca Boagiu este un alt fost ministru obscur, fara rezultate notabile, fara portofoliu de proiecte remarcabile, dar care intareste aripa prezidentiala din guvern. Restul inlocuitorilor vine din esalonul doi, chiar trei. Asta nici n-ar fi rau, dimpotriva, daca ar fi vorba despre specialisti cu CV-uri remarcabile, cu proiecte interesante, care de-a lungul timpului s-au remacat prin viziuni reformiste.

Unii ar fi avut chiar posibilitatea sa o faca, caci, de exemplu, pozitia de vicepresedinte al comisiei de buget finanate nu este una chiar lipsita de vizibilitate daca ai ceva de zis. Dl. Ialomitianu nu a avut insa nimic de zis si ma tem ca nici nu prea va avea. La fel si cu Ion Ariton, care are un renume, ce-i drept, dar unul controversat, cu tuse penale, dar are si misiunea de a intari tripleta, fiind un apropiat al lui Vasile Blaga. Este tragic daca numai atat are de oferit PD-L.

Nimic din prestatia viitorilor ministrii, daca ei vor fi acceptati de presedinte, nu sugereaza ca remanierea va aduce un plus de eficienta si reformism cabientului, dupa cum promitea premierul. A fost doar o reglare de conturi, la vedere, intre taberele clar delimitate. Dar ea nu numai ca nu a calmat frontul, dar este posibil ca de-abia sa-l fi deschis cu adevarat.


sursa articol

curs valutar 03.09.2010

1EURO-4.2616 RON
1USD-3.3203 RON
1AUD-3.0188 RON
1CAD-3.1642 RON
1GBP-5.1129 RON
1CHF-3.2821 RON
1GRAM DE AUR-133.2076 RON

2 septembrie 2010

Wall Street inchide in crestere cea mai buna sedinta din ultimele 8 saptamani

Bursa americană a închis în creştere prima şedinţă de tranzacţionare a lunii spetembrie, indicii majori bucurându-se de cele mai bune aprecieri din ultimele 8 săptămâni, pe fondul rezultatelor pozitive din sectorul industrial din China şi Statele Unite, informează Reuters, potrivit Hotnews.
La sfârşitul şedinţei indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 254,75 puncte, ajungând la 10.269,47 puncte. Standard&Poor"s 500 a închis aproape de acceaşi valoare din ziua precedentă, în urcare cu 30,96 puncte până la 1.080,29 puncte.

sursa articol

curs valutar 02.09.2010

1 EURO-4.2636 RON
1 USD-3.3335 RON
1 AUD-3.0200 RON
1 CAD-3.1451 RON
1 GBP-5.1285 RON
1 CHF-3.2901 RON
1 GRAM DE AUR-134.0117 RON