Caută pe acest blog:

18 februarie 2014

Concediul pentru studii



Știm cu toții că odată ajunși în câmpul muncii, oportunitățile legate de studii scad fie din cauza neglijenței, fie din pricina faptului ca majoritatea angajatorilor nu permit concedii de studii. Este cazul studenților care aleg să muncească pe perioada studiilor și au nevoie de timp liber pentru susținerea examenelor.

De cele mai multe ori angajatorii deduc concediul de studii din durata concediului de odihnă, fapt ce nu este permis. Așadar, potrivit Codului Muncii, în cazul în care angajatorul nu și-a respectat obligația de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională, cel din urmă are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator. Acest concediu poate fi de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.

Mai mult decât atât, formarea profesională trebuie acordată de angajator astfel:
   odată la 2 ani, dacă are minimum 21 de salariați
   odată la 3 ani, dacă are sub 21 de salariați

De asemenea, pentru valorificarea concediului pentru studii la calculul vechimii în muncă, este important ca angajatul student să menționeze în cererea de concediu fără plată că motivul îl reprezintă studiile și nu un anumit interes personal.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect accesați concediu de studii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu