Caută pe acest blog:

4 octombrie 2012

Noi reguli de contabilitate pentru certificatele verzi




În atenţia producătorilor de energie regenerabilă, avem câteva veşti legate de ultimele măsuri luate de MFP în ceea ce priveşte regulile contabile de înregistrare a certificatelor verzi.

La finele lunii august, prin ordinul nr. 1.118/2012, Ministerul Finanţelor Publice a modificat Ordinul nr. 3055/2009 privind aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene. Astfel, începând cu anul 2013 se vor aplica noi reguli contabile privind certificatele verzi care vor fi asimilate investiţiilor pe termen scurt şi vor avea tratamentul contabil prevăzut pentru această categorie de active.

Conform noilor reguli, producătorii de energie din surse regenerabile, care beneficiază de certificate verzi emise de operatorul de transport şi sistem, potrivit legii, înregistrează certificatele primite în contul 508 Alte investiţii pe termen scurt şi creanţe asimilate» analitic distinct, pe seama veniturilor înregistrate în avans.

De asemenea, la înregistrarea în contabilitate, certificatele verzi primite se evaluează la preţul de tranzacţionare de la data primirii, publicat de operatorul pieţei de energie electrică. Alte prevederi ale noului ordin se referă la:
  • înregistrarea contravaloarii certificatelor verzi achiziţionate în contul 652 “Cheltuieli cu protecţia mediului înconjurător”
  • înregistrarea contravalorii certificatelor verzi în contul 471 “Cheltuieli înregistrate în avans” pentru achiziţionarea certificatelor verzi se efectuează înainte de termenele prevăzute de lege
  • înregistratea în contul 508 “Alte investiţii pe termen scurt şi creanţe asimilate” în cazul achiziţionării certificatelor verzi de către alte entităţi
  • certificatele verzi anulate pentru că nu au fost utilizate în perioada de valabilitate se înregistrează în contul 668 “Alte cheltuieli financiare”
  • certificatele de emisii de gaze cu efect de seră cumpărate cu scopul obţinerii de profit pe termen lung  se evidenţiază distinct în categoria altor investiţii deţinute ca imobilizări, în timp ce certificatele cumpărate în scopul obţinerii de profit în urma vânzării într-o perioadă scurtă de timp se evidenţiază în  categoria altor investiţii pe termen scurt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu