Caută pe acest blog:

3 august 2012

Se simplifică formalităţile pentru comerţul de produse cu dublă utilizare

Astăzi venim cu o veste bună legată de comerţul de produse cu dublă utilizare. Astfel, începând cu luna iulie 2012, Departamentul de Control al Exporturilor – ANCEX acceptă statutul de Operator Economic Autorizat – AEO al României acordat de autoritatea vamală.

Această hotărâre vine ca urmare a implementării  unui sistem de control intern pentru evaluarea riscurilor, în cazul solicitării de licenţă pentru servicii de intermediere a produselor cu dublă utilizare

Legislaţia europeană oferă celor care beneficiază de statutul de AEO, o serie de beneficii dintre care amintim:
  • accesul la simplificări vamale
  • reducerea controalelor fizice
  • notificarea în avans
  • alegerea locaţiei de control fizic etc.
Potrivit companiei de consultanţă fiscală Deloitte, societăţile din România trebuie să aibă în vedere că, pe lângă exportul şi livrarea intracomunitara, sunt supuse regimului de control al bunurilor cu dublă utilizare şi alte operaţiuni cum sunt serviciile de intermediere, transmiterea de software prin mijloace electronice şi tranzitul.

Pentru a putea beneficia de simplificarea formalităţilor, UE emite autorizaţii generale de export
care sunt aplicabile exporturilor de anumite produse către anumite ţări de destinaţie şi sunt disponibile tuturor exportatorilor care îndeplinesc condiţiile din respectiva autorizaţie. De asemenea, companiile trebuie să ţină cont de faptul că exportul de produse cu dublă utilizare efectuat fără licenţă este considerat infracţiune şi pedepsit ca atare de legislaţia din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu