Caută pe acest blog:

23 august 2012

Colectarea impozitelor pe proprietate s-ar putea face de către ANAF


Autorităţile române împreună cu Fondul Monetar Internaţional analizează posibilitatea colectării impozitelor pe proprietate de către ANAF şi nu de către primării cum se realizează în prezent. După cum bine ştim, impozitele pe proprietate se referă, de regulă, la impozitele pe clădiri, impozitele pe terenuri şi pe mijloacele de transport.

Preluarea sarcinilor de colectare a taxelor pe proprietate de către ANAF vine ca urmare a acţiunii de control a marilor averi, în acest fel, ANAF având acces direct la baza de date.

Important de menţionat este şi faptul că, luna trecută, guvernul a decis modificarea bazei de calcul pentru impozitele pe proprietate, şi aici ne referim la impozitele pe clădiri. Dacă până acum, taxarea se făcea în funcţie de natura proprietarului, persoană fizică sau juridică, de acum s-a impus taxarea în funcţie de utilizarea proprietăţii, fiind vorba fie de circuit comercial, fie de circuit privat.

Prin urmare, persoanele fizice şi companiile ar urma să plătească un impozit similar, dacă proprietăţile deţinute de acestea au aceeaşi destinaţie, spre deosebire de situaţia actuală unde impozitul este calculat diferit în funcţie de natura proprietarului - 0,1% din valoarea impozabilă fixă în cazul persoanelor fizice, respectiv 0,25-1,8% din valoarea contabilă a imobilului în cazul companiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu