Caută pe acest blog:

12 iulie 2012

Noua lege a sănătăţii ar putea aduce modificări semnificative la CASS


În condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul pentru noua Lege a Sănătăţii, angajatorii ar fi supusi unor modificări majore în cazul aprobării şi implementării acestui proiect de lege. Este vorba despre modificările referitoare la calculul contribuţiilor la sănătate. Dacă în prezent angajatorii plătesc la sistemul de sănătate o contribuţie de 5,2% din salariul acordat fiecărui angajat, noua lege ar impune angajatorilor contribuţii la CASS de trei ori mai mari decât în momentul de faţă.

Cotele procentuale stabilite de proiectul noii legi sunt de:
  • 5,5 pentru asigurat
  • 5,2 pentru angajator
  • 5,5 pentru asiguraţii cu plata contribuţiei din alte surse
Practic, cotele procentuale rămân neschimbate, însă se schimbă metoda de calcul. Astfel, CASS datorat de angajator pentru fiecare angajat se va calcula la salariul mediu brut pe ţară (2117) şi nu la salariul cu care este încadrat în muncă angajatul.

În prezent, pentru salariul minim brut de 700 de lei, CASS datorat de angajator: 5,2% / 700 lei= 36,4 lei. Conform noului proiect de lege pentru salariul minim brut de 700 de lei, CASS datorat de angajator: 5,2% / 2117 lei = 110,084 lei.

Experţii în domeniu susţin că astfel de schimbări ar putea aduce numeroase dezavantaje printre care se numără creşterea muncii la negru şi a veniturilor salariale nedeclarate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu