Caută pe acest blog:

11 iunie 2012

Sprijin financiar pentru tineri din partea ANOFM


Întrucât ne confruntăm cu o situaţie dificilă în ceea ce priveşte tinerii şi absolvenţii, în special, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sprijină financiar tinerii absolvenţi de studii gimnaziale, profesionale, speciale, liceale, postliceale sau superioare. Este vorba despre îndemnizaţiile de şomaj, primele de încadrare şi de instalare.

Pentru a beneficia de sumele de bani oferite de ANOFM, există o serie de condiţii pe care absolvenţii trebuie să le îndeplinească. Astfel, acordarea îndemnizaţiei de şomaj se realizează doar dacă solicitantul:
  • nu a reuşit să se angajeze într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire
  • nu urmează o  formă de învăţământ în momentul solicitării îndemnizaţiei
  • nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici de 500 lei, valoarea indicatorului social de referinţă
Ajutorul de şomaj este în valoare de 250 de lei, 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, şi se acordă pentru o perioadă de 6 luni.

În ceea ce priveşte primele de încadrare, acestea se acordă absolvenţilor, înregistraţi la AJOFM, care se încadrează în muncă, cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima de încadrare este în valoare de 500 lei.

Tinerii care, în perioada în care beneficiază de şomaj, obţin un loc de muncă într-o altă localitate la o distanţă mai mare de 50 km, necesitând astfel schimbarea domiciliului, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă.

Din păcate, tinerii absolvenţi nu pot beneficia de aceste ajutoare financiare în cazul în care:
  • aveau raporturi de muncă la data absolvirii
  • se încadrează la angajatori cu care au mai colaborat în ultimii 2 ani
  • urmează o formă de învăţământ la data solicitării
  • sunt încadraţi în muncă de către instituţiile de învăţământ la care au urmat cursuri
  • îndemnizaţia de şomaj a fost suspendată ca urmare a încadrării în muncă pe o perioadă de maxim 12 luni
Mai multe detalii privind acest subiect puteţi obţine direct de la agenţiile judeţene de  ocupare a forţei de muncă sau pe site-ul oficial al ANOFM.

Sursa: www.anofm.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu