Caută pe acest blog:

30 martie 2012

Furnizarea de date la Intrastat


Vom discuta astăzi despre obligativitatea declarării de date la Institutul Naţional de Statistică şi care sunt operatorii economici cărora li se impune această măsură.

Odată intrată în Uniunea Europeană, România a fost nevoită să adopte sistemul statistic Intrastat, pentru colectarea informaţiilor direct de la operatorii economici din ţările membre UE care realizează schimb de bunuri cu alte state membre UE. Acest sistem înlocuieşte practic controlul vamal asupra mişării bunurilor.

Pentru aceasta se utilizează, aşa numita, declaraţie Intrastat care se depune lunar numai electronic prin utilizarea uneia din următoarele metode:
  • online utilizând aplicaţia pusă la dispoziţie de Institutul Natioal de Statistica (INS)
  • offline utilizând softul pus la dispoziţie de INS
Obligaţia declarării datelor către Intrastat revine operatorilor economici care sunt înregistraţi în scopuri de taxă pe valoare adăugată (au cod de identificare fiscală), adică cei care realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene şi a căror valoare totală anuală a schimburilor de bunuri pentru fiecare din cele două fluxuri, introduceri respectiv expedieri, depăşeşte pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.

Pragurile reprezintă limita valorică a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiţi să transmită declaraţia Intrastat. Pragurile valorice pentru anul 2012 sunt:
  • 300.000 RON pentru introduceri intracomunitare
  • 900.000 RON pentru expedieri intracomunitare
Informaţii suplimentare privind acest subiect puteţi obţine accesând site-ul www.intrastat.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu