Caută pe acest blog:

12 august 2011

Comodatul, împrumuţi fără să plăteşti – Arhivă

Articolul de azi prezintă informaţii legate despre contractul de comodat, ce înseamnă el şi ce beneficii putem avea cu ajutorul acestuia.

Astfel, potrivit Codului Civil reglementat prin articolele 1560-1575, comodatul presupune utilizarea temporară şi gratuită a unui bun. Acest tip de contract poate fi încheiat atât între persoane fizice cât şi juridice, cel care oferă bunul purtând denumirea de comodant, iar cel care îl împrumută comodatar.

Beneficiarii stabilesc durata comodatului prin contract, fără ca aceasta să poată fi prelungită, ci eventual înnoită dupa expirarea contractului în derulare. Mai mult decât atât, cel care împrumută este obligat să restituie bunul în aceeaşi stare în care l-a primit. Odată ce expiră durata comodatului, încetează şi contractul de comodat. Durata contractului se stabileşte între părţi, iar cheltuielile de întreţinere şi exploatare se stipulează în clauzele contractuale. În plus, contractul nu are preţ, în sensul că nu se plăteşte o sumă drept remuneraţie.
Aceste tipuri de contracte pot fi legalizate atât la notar cât şi la un avocat. Potrivit contractului, părţile participante la contract au o serie de obligaţii clar stipulate. Mai multe detalii în această privinţă puteţi obţine accesând link-ul contractul de comodat, începând cu titlul X, art. 1560.

Majoritatea contractelor de comodat se încheie pentru stabilirea sediului unor societăţi comerciale sau asociaţii ori fundaţii. Multi asociati imprumuta bunurile proprii pentru a fi folosite in interesul firmei, majoritatea de natura mijloacelor fixe: autoturisme, mobilier, echipamente it, utilaje etc.

Aşadar, beneficiile unui astfel de contract sunt clare, iar cei care aleg aceasta metodă nu au decât de câştigat.

Sursa: www.dsdex.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu