Caută pe acest blog:

31 august 2011

AlphaBank + Bancpost – cea mai mare instituţie de credit din Europa de Sud-Est

Cu câteva zile în urmă, două instituţii bancare greceşti şi-au anunţat intenţia de a fuziona, şi anume AlphaBank şi EFG EuroBank, acţionar BancPost. Iniţiativa vine ca urmare a gravelor probleme economice cu care se confruntă Grecia în ultima perioadă.

Aşadar, AlphaBank şi EFG Eurobank vor încheia un acord de fuziune, în urma căruia va rezulta cea mai mare instituţie de credit din Europa de Sud-Est care va gestiona active în valoare de 150 miliarde de euro şi depozite de 80 miliarde de euro. Principalul motiv al acestei acţiuni este acela de a înfrunta mai uşor recesiunea şi datoriile de stat ale ţării.

Pentru realizarea acestei fuziuni s-a propus o rată de schimb 7 acţiuni EFG în schimbul a 5 acţiuni Alpha. Investiţiile de capital, la încheierea acordului, ar însuma 500 milioane de euro.

Mai mult decât atât, cele două bănci sunt prezente pe piaţa bancară din România de ceva timp, ocupând locurile opt şi nouă în clasamentul băncilor pe plan local. După fuziune, grupul bancar format din cele două bănci ar constitui al treilea mare creditor din România, cu o cotă pe piaţă de 9,2% şi active în valoare de 3,06 miliarde de euro.

Rămâne de văzut ce decizie vor lua cele două instituţii bancare, în urma tratativelor, şi dacă fuziunea se va încheia cu success.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu