Caută pe acest blog:

12 noiembrie 2010

Romania nu a iesit din recesiune: Economia a scazut in trimestrul trei

Romania a inregistrat, in trimestrul trei, o scadere economica de 0,7% fata de trimestrul anterior, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica.

Comparativ cu primele noua luni ale anului trecut, PIB-ul Romaniei a scazut, in primele trei trimestre din 2010, cu 2,3%.

"Conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul III 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2009, produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 2,5% pe seria bruta si cu 2,3% pe seria ajustata sezonier.

In perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2010, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2009, produsul intern brut s-a redus cu 2,3% pe seria ajustata sezonier si cu 1,9% pe seria bruta", se arata in raportul INS.

Rezultatul negativ era asteptat atat de analistii economici cat si de presedintele Traian Basescu, care considera ca cea mai mare lovitura pe care a primit-o Romania a fost nevoia de a creste TVA, ceea ce a influentat economia. "Veti vedea cifrele de la statistica legate de T3, dupa ce in T2 se reluase cresterea fata de T1", a indicat Basescu, joi, in cadrul unei conferinte pe teme economice.

Scaderea vine dupa ce economia Romaniei si-a revenit usor in al doilea trimestru din 2010, inregistrandu-se o majorare a produsului intern brut de 0,3 la suta, comparativ cu trimestrul anterior, fiind si prima crestere din ultimele sase trimestre.

sursa articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu