Preşedintele Asociaţiei Romåne a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat la Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor că în urmă cu patru-cinci ani dobånzile la credite erau de 40-50%, iar calculul marjei de la acea perioadă, în funcţie de indicii monetari, nu ar avantaja clienţii.
„O să răspund la această întrebare (calculul marjei fixe în funcţie de rata dobånzii şi indicele de referinţă de la momentul acordării - n.r.). Acum patru-cinci ani erau dobånzi de 40-50%. Nu cred că cineva se gåndeşte la acea marjă“, a declarat Gheţea, citat de Mediafax.
Datele publicate de BNR arată că, la finele anului 2005, ratele medii pentru creditele acordate populaţiei cu scadenţă mai mare de cinci ani (care mai sunt în derulare în prezent - n.r.) erau de 15%, în timp ce indicele ROBOR se plasa la 7%, iar în anul 2006 marja s-a restråns semnificativ.
Unul dintre reprezentanţii asociaţiilor de clienţi nemulţumiţi a întrebat în cadrul şedinţei Comisiei dacă băncile ar accepta ca marja fixă, pe care trebuie să o aplice la creditele în derulare cu dobånzi variabile, să fie calculată ca diferenţă între rata dobånzii de la acordare şi indicele de referinţă de la acea dată (EURIBOR sau ROBOR).
Grupul parlamentar PDL a introdus un amendament prin care propune calculul marjei fixe pentru creditele cu dobåndă variabilă în derulare prin scăderea din dobånda de la data încheierii contractului a indicelui de referinţă de la acel moment.
Amendamentul prevede includerea unei litere noi la articolul 37 al OUG 50/2010 care va avea următorul cuprins: „f) pentru creditele cu dobånda variabilă aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, marja de dobåndă va fi stabilită prin scăderea din valoarea dobånzii variabile de la data încheierii contractului a valorii indicelui de referinţă de la data încheierii contractului. În contractele de credit în care este prevăzută o anumită marjă, aceasta va fi înlocuită cu marja calculată conform prezentului paragraf“.
Propunerea reprezintă prima soluţie de compromis între modul în care băncile au aplicat prevederile OUG 50/2010 şi pretenţiile clienţilor nemulţumiţi. Astfel, pentru un contract de credit în euro, acordat în 2007, cu o dobåndă de 9%, avånd formula de calcul rată internă de 7% plus marjă fixă de 2%, clienţii solicită în prezent o dobåndă de puţin peste 3%, compusă din indicele Euribor (aproximativ 1%) şi marja de 2%.
Comisia de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor a decis ieri, în unanimitate, să primească pånă pe 21 octombrie amendamente şi informaţii suplimentare privind ordonanţa de reglementare a condiţiilor de acordare a creditelor pentru populaţie, urmånd să-şi dea avizul după această dată.
sursa articol
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu