Caută pe acest blog:

20 august 2010

Tarile arabe - locul in care muncitorii romani sunt cei mai apreciati straini

Europenii sunt tot mai deranjati de valurile de imigranti care le fura locurile de munca, iar romanii sunt deja renumiti pe tot continentul din cauza unor concetateni mai putin seriosi. Totusi, exista un loc in care muncitorii romanii sunt cei mai apreciati straini: tarile arabe.
Sunt deja zeci de ani de cand romanii merg sa lucreze in tari din Orientul Mjlociu, iar agentiile de recrutare din Romania prezinta din ce in ce mai multe joburi in aceste tari, mai ales ingineri de infrastructura, geologi si proiectanti.
Ca si in alte parti, in tarile arabe se cauta in special muncitori calificati cu experienta si specialisti in domeniul petrolier, al cailor ferate si constructii. In ceea ce priveste muncitorii necalificati, arabii prefera sa ii ia din forta locala de munca. Salariile pentru muncitorii si specialistii romani sunt uneori de cateva ori mai mari decat cele oferite in Europa, in special daca cei interesati de o pozitie buna iau direct legatura cu firmele, dupa cum spun unii romani care lucreaza acolo.
Dezavantajele unui loc de munca intr-un stat islamic tin de conditiile de angajare, care sunt mai putin relaxante decat in majoritatea tarilor din zona euro. De asemenea, experienta ceruta de angajatori trebuie sa fie de cele mai multe ori de cel putin cinci ani.
Dar marele avantaj este imaginea romanilor acolo. "Din toate tarile din lume, cred ca romanii sunt cel mai bine vazuti in tarile arabe. Cand avem discutii cu partenerii din lume, in Europa apar intotdeauna extraverificari. In tarile arabe, dimpotriva, vor sa lucreze cu romani pentru ca sunt foarte apreciati datorita experientei de zeci de ani de cand merg acolo", ne-a explicat Calin Stefanescu, director al portalului de joburi in strainatate Tjobs.
Potrivit statisticilor Tjobs, in prima jumatate a anului au plecat sa munceasca in tarile musulmane in jur de 5.000 de romani, dar numarul celor care au incercat sa obtina un contract acolo este de peste 17.000.
Toate contractele sunt, insa, pe perioada limitata, in functie de durata proiectului, intre sase luni si doi ani, iar muncitorii pot pleca la munca intr-o tara araba doar printr-o agentie de recrutare care se ocupa de toate formalitatile. Fiind vorba de societati islamice, e bine totusi ca cei interesati de munca in aceasta parte a lumii sa fie bine informati cu privire la conditiile de intrare, la regimul de vize, dar si cultura.
Multe oferte de munca ar putea sa vina in perioada urmatoare din Arabia Saudita, care si-a facut publica recent strategia de abordare a crizei economice, din perspectiva pietei fortei de munca. Astfel, sauditii intentioneaza sa creeze cel putin 160.000 de locuri de munca in sectorul de munca privat pana la sfarsitul anului 2011. Programul este, insa, dedicat cetatenilor sauditi, scopul fiind de reducere a ratei somajului si de retragere a acestora spre mediul privat.

Emiratele Arabe Unite, locul preferat al muncitorilor straini

Emiratele Arabe Unite sunt recunoscute pentru ritmul de dezvoltare si investitiile uriase care se fac chiar si pe timp de criza. Aproape 2.500 de romani au plecat de la inceputul anului numai in Dubai si Abu Dhabi, emirate in care se construiesc unele dintre cele mai extravagante proiecte.
Cetatenii romani care doresc sa munceasca in Emiratele Arabe Unite trebuie sa ceara o viza de angajare si sa aiba o asigurare medicala incheiata printr-o companie araba sau straina. Obligatorie este si plata unei garantii de 1.000 de dirhami (210 euro), suma returnata in momentul parasirii teritoriului Emiratelor Arabe Unite.
Viza de angajare este acordata de catre Departamentul de Imigrare cu aprobarea prealabila a Ministerului Muncii din Emirate. De permisul de sedere pentru munca se ocupa compania angajatoare.
Inginerii romani sunt la mare cautare in Arabia Saudita si in Emirate, unde primesc un salariu de aproximativ 1.600 de euro pe luna si cazare gratuita. Programul de lucru este de opt sau zece ore pe zi si sase zile pe saptamana. De asemenea, muncitorul primeste 21 de zile de concediu pe an.
Receptionerii si personalul de pe vasele de croaziera primesc intre 1.000 si 3.000 de euro pe luna. Pana la 2.000 de euro pe luna pot primi si infirmierele si tehnicienii.
Salarii mai mari sunt oferite celor cu studii universitare. Un medic poate castiga peste 15.000 de euro pe luna. La fel de mult poate primi si un editor de ziar, in timp ce salariul unui profesor preuniversitar ajunge la peste 4.000 de euro. Un manager din domeniul hotelier este platit cu pana la 9.500 de euro, in timp ce un manager bancar poate castiga si 10.000 de euro pe luna.
Din cauza conditiilor grele de munca pe caldura, Emiratele Arabe Unite au decis ca toti muncitorii care lucreaza in spatii deschide sa aiba o pauza obligatorie la amiaza. Decizia a fost luata pentru a proteja cei peste patru milioane de muncitori care isi desfasoara activitatea in spatii deschise. Este vorba de angajatii din constructii, transporturi, curatenie si alte servicii care impun munca in soare.
Si companiile aeriene din Emirate angajeaza insotitoare de zbor pentru un salariu de 1.800-2.000 de dolari, cazarea, masa, transportul si asigurarile fiind suportate de angajator.
Muncitorii romani sunt atrasi pana si de Afganistan
Se castiga si mai bine in Kuweit, dar si conditiile sunt mai drastice. Specialistii romani pot castiga intre 4.500 si 5.000 de dolari in domeniul extractiei de petrol. Totusi, pentru a obtine un job aici e nevoie de zece ani de experienta, cel putin cursuri postliceale si cunostinte foarte bune de limba engleza. 315 romani au plecat la munca in Kuweit in primele sase luni ale anului, potrivit statisticilor Tjobs.
Sederea pentru o perioada mai lunga de 30 de zile este posibila numai dupa obtinerea vizei de rezidenta, in baza careia se elibereaza si o carte de identitate. Obtinerea acestora intra in obligatiile angajatorului kuwaitian, mai ales pentru ca viza de rezidenta este eliberata doar pentru perioada de valabilitate a contractului de munca. Tot angajatorul din Kuwait este responsabil si de obtinerea vizei de munca pentru viitorii sai angajati.
Si in Qatar se cauta muncitori romani, de la inceputul anului aproape 2.000 de muncitori gasindu-si un loc de munca acolo.
Pentru cetatenii romani care calatoresc in Qatar este necesara obtinerea, in prealabil, a vizei de intrare. In ceea ce priveste angajarea cu contract de munca in acest emirat arab, toate procedurile pentru obtinerea vizei de munca sunt facute de catre angajatorul din Qatar.
Surprinzator, romanii sunt atrasi si de munca in Afganistan. 45 de muncitori au plecat sa lucreze in tara care se afla de aproape 10 ani in razboi cu talibanii. In prezent nu mai sunt oferte de munca pentru aceasta tara, insa in primavara pe Tjobs.ro se cautau supraveghetori in sisteme de canalizare, electricieni sau specialisti in constructia de cladiri din prefabricate.
Tarile arabe care cauta muncitori straini nu sunt periculoase, asa cum ar crede unii, insa acestia sunt obligati sa respecte unele reguli destul de stricte. Cetatenii straini trebuie sa respecte traditiile si obiceiurile care guverneaza statele islamice: sa se imbrace decent si cu modestie, sa arate respect pentru localnici si sa evite fotografierea persoanelor care poarta costume locale. In plus, se recomanda evitarea manifestarilor de afectiune in public.

sursa articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu