Caută pe acest blog:

16 august 2010

Finanţele lansează o emisiune de certificate de trezorerie în valoare de 800 de mil. de lei

Săptămâna aceasta, statul vrea să împrumute 1,1 miliarde de lei. O altă emisiune de titluri pe 5 ani, de 300 de milioane de lei, va fi lansată joi. Ministerul a reuşit să vândă acum o săptămână titluri de stat la şase luni în valoare de 1,27 miliarde de lei, mult peste valoarea programată iniţial, de 800 de milioane de lei.

Randamentul mediu plătit a fost de 6,99% pe an. La un an însă, nu a atras decât 116 milioane de lei din 800 anunţate.

În august, Ministerul Finanţelor va încerca să ia din piaţa locală 4,65 de miliarde de lei, după ce în iulie a atras, 1,4 miliarde de lei şi 1,2 miliarde de euro.

Planurile pentru trimestrul II au fost ca statul să ia din piaţa locală până la 13 miliarde lei, dar nu a reuşit să atragă decât 8 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de bănci. Iar analiştii se aşteaptă ca randamentele cerute de bănci să crească, pentru titlurile la un an, spre nivelul de 7 - 8 la sută la lei, iar statul să nu atragă suma planificată.

Pentru trimestrul III, ministerul are în vedere emisiuni cu o valoare cuprinsă între 13 şi 15 miliarde lei. Oficialii ai Finanţelor au anunţat că vor să dezvolte şi un program de finanţare continuă de pe pieţele externe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu