Caută pe acest blog:

18 august 2010

Datoria externă a atins un nou maxim, însă ritmul de creştere s-a temperat

Datoria externă totală a continuat tendinţa ascendentă şi a atins un nou maxim istoric, de 87 mld. euro, după un salt de aproape un miliard de euro în al doilea trimestru.

Totuşi, ritmul de creştere s-a temperat în absenţa intrării unor noi tranşe de la FMI şi Comisia Europeană (CE).

În primul trimestru s-a înregistrat un avans al datoriei de 6 mld. euro faţă de sfârşitul anului trecut, creşterea venind în principal pe fondul intrării tranşelor de la FMI şi CE, de 2,4 mld. de euro şi respectiv 1 mld. euro, precum şi a eurobondurilor în valoare de 1 mld. euro lansate de România.

"Către finalul acestui an ar trebui să vedem creşteri semnificative ale datoriei externe pe fondul împrumuturilor de la FMI şi CE. Creşterea datoriei sectorului privat va fi redusă din cauza deteriorării perspectivelor economiei româneşti", a comentat Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

În trimestrul al treilea urmează să se vadă în datoria externă şi a cincea tranşă din împrumutul de la FMI în valoare de circa 900 mil. euro, care a intrat la rezerva BNR în iulie, precum şi suma de 1,5 mld. euro, care ar urma să fie virată de CE în septembrie.

Creşterea datoriei externe din trimestrul al doilea a fost determinată în principal de datoria pe termen lung, în condiţiile în care datoria pe termen scurt a rămas la un nivel comparabil cu cel de la finele lunii martie, de 12,5 mld. euro. În condiţiile perspectivelor de înrăutăţire a situaţiei economiei, unii analişti apreciază că majorarea datoriei externe va fi indusă în continuare în principal de creşterea datoriei pe termen mediu şi lung.

Datoria externă privată acumulată de bănci şi companii continuă să reprezinte mai mult de jumătate din datoria externă totală a României, însă ritmul de creştere s-a atenuat semnificativ.

În al doilea trimestru datoria băncilor a revenit pe panta descendentă, în timp ce la nivelul companiilor a continuat creşterea atât a împrumuturilor atrase din afară pe termen scurt, cât şi a celor pe termen lung. Băncile aveau la sfârşitul lui iunie o datorie externă de 21,4 mld. euro, în scădere faţă de primele trei luni ale anului, potrivit datelor BNR. Schimbarea de tendinţă vine după ce în primul trimestru băncile şi-au majorat datoria pe termen scurt pentru prima dată de la sfârşitul anului 2008, când s-a înregistrat un vârf istoric de aproape 25 mld. euro, în timp ce soldul datoriei pe termen lung a scăzut.

La nivelul companiilor datoria externă a urcat în al doilea trimestru cu aproape 500 mil. euro, cea mai mare parte fiind pe termen scurt. "Revenirea economiei de la începutul acestui an, precum şi îmbunătăţirea perspectivelor acesteia după primirea banilor de la FMI şi CE au sporit încrederea creditorilor externi. În consecinţă, aceştia din urmă au majorat uşor creditele acordate companiilor româneşti", a mai spus Chideşciuc.

Începând de anul trecut, îndatorarea externă s-a mutat de pe traiectoria sectorului privat la nivelul sectorului guvernamental. În al doilea trimestru datoria guvernamentală externă a înregistrat o uşoară scădere. Însă perspectivele sunt de creştere a îndatorării sectorului guvernamental, având în vedere necesităţile de finanţare mari determinate de situaţia fiscală precară.

SURSA ARTICOL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu