Caută pe acest blog:

18 august 2010

Administratorii de pensii private, amendaţi cu 1,2 mil. € pentru că s-au înţeles

Consiliul Concurenţei a amendat cu 5,2 milioane de lei (1,2 mil. euro) mai multe societăţi de administrare de fonduri private obligatorii (Pilonul II) acuzate că în 2007 s-au înţeles pentru a-şi împărţi în mod egal participanţii care au semnat contracte cu două fonduri în faza iniţială de aderare deşi legea prevedea ca aceştia să fie repartizaţi aleatoriu.

"Este o investigaţie începută în decembrie 2007 în urma căreia am ajuns la concluzia că administratorii s-au înţeles între ei şi şi-au împărţit în mod egal participanţii cu dublă semnătură. Potrivit legii, cei cu mai multe semnături trebuiau să intre în repartizarea aleatorie, aşa-numita loterie", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Aproximativ 78.000 de participanţi au semnat contracte de aderare cu două sau mai multe fonduri, potrivit lui Chiriţoiu. cei care au semnat mai mult de două contracte au fost însă repartizaţi aleatoriu. Începând din 2007, o parte din contribuţiile la sistemul public de pensii ale angajaţilor români cu vârsta sub 35 de ani merge la un administrator de pensii private. În prezent contribuţia la pensiile private obligatorii este de 2,5% din salariul brut.

Amenzile aplicate de Concurenţă reprezintă 2% din baza de calcul, stabilită la o zecime din valoarea activelor fondurilor la finalul anului trecut. Astfel, cea mai mare sancţiune, de 1,57 milioane de lei (370.000 de euro) a fost aplicată ING Pensii, în timp ce Allianz-Ţiriac Pensii, al doilea jucător de pe piaţă, a primit o amendă de 1,26 milioane de lei (296.000 de euro). Celelalte societăţi amendate sunt Aegon, Alico, Aviva, BCR Pensii, BRD Fond de Pensii, Eureko, Generali, KD Real Management, IMO Property Investments, OTP Fond de Pensii, Prima Pensie şi TBIH Management Services.

De cealaltă parte, administratorii de fonduri de pensii spun că la startul sistemului de pensii private nu existau proceduri clare privind rezolvarea situaţiei celor care au semnat două contracte şi că prin măsura adoptată au încercat să nu "sancţioneze" clienţii cu două opţiuni prin distribuirea către un al treilea fond, care nu reprezenta niciuna dintre opţiunilor lor individuale. Procedura de mediere a avut loc cu acordul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Astfel, administratori de fonduri neagă caracterul neconcurenţial al înţelegerilor şi spun că vor contesta în instanţă sancţiunile primite. "Concret, în urma acestei medieri ING nu a obţinut beneficii, ci, dimpotrivă, a obţinut un număr mai mic de participanţi decât ar fi primit prin repartizarea aleatorie în funcţie de cota de piaţă. Vom demara demersurile legale pentru contestarea sancţiunii", a comentat Cornelia Coman, preşedintele consiliului de administraţie al ING Pensii, societatea care administrează cel mai mare fond de pensii private obligatorii, cu active de 1,4 miliarde de lei şi peste 1,6 milioane de participanţi la sfârşitul lunii iulie.

CSSPP, autoritatea de reglementare a pieţei de profil, nu a dorit să comenteze decizia Concurenţei, dar a precizat că sancţiunile nu vor afecta interesele participanţilor sau rezultatele financiare ale fondurilor de pensii, în condiţiile în care administratorul este complet separat de fondul pe care îl administrează.

La sfârşitul lui iulie, fondurile de pensii private obligatorii administrau active de 3,5 md. lei (circa 820 mil. euro) şi aveau peste cinci milioane de participanţi.

Bogdan Chiriţoiu spune că amenzile au fost date în contextul în care investigaţiile Concurenţei au relevat existenţa unor schimburi de e-mail-uri între societăţile de administrare, care reflectă înţelegerile anticoncurenţiale dintre acestea. El nu a putut preciza însă în ce măsură aceste înţelegeri au afectat participanţii, dar a menţionat că în afară de amenzile aplicate nu vor exista alte măsuri de corectare a situaţiei.

Cinci dintre administratorii amendaţi de Consiliul Concurenţei au ieşit între timp de pe piaţă, fiind absorbite de BCR Pensii şi Eureko. În acest caz, cele două societăţi de administrare vor avea obligaţia să plătească amenzile aplicate fondurilor pe care le-au absorbit.

Totodată, Consiliul Concurenţei mai are în derulare o investigaţie legată de piaţa pensiilor private obligatorii care va fi însă finalizată peste câteva luni. De data aceasta, ancheta vizează şase societăţi suspectate că ar fi avut o înţelegere pentru a aplica plafonul maxim de 2,5% permis de lege pentru comisionul de administrare a contribuţiilor participanţilor.

"Există suspiciunea că administratorii au schimbat între ei informaţii sensibile anterior perioadei de înscriere şi astfel au stabilit comisionul de administrare la nivelul maxim permis de lege. Eventualele sancţiuni vor fi aplicate societăţilor mamă, bănci sau societăţi de asigurări, pentru că în momentul la care se referă investigaţia societăţile de administrare nu erau constituite", spune Chiriţoiu.

Totodată, şeful Concurenţei a menţionat că instituţia lucrează împreună cu reprezentanţii CSSPP la modificarea sistemului de repartizare aleatorie a participanţilor noi care nu îşi aleg singuri fondul la care să adere. Iniţial participanţii noi erau repartizaţi aleatoriu în funcţie de cota de piaţă a fondurilor, dar în prezent aceştia sunt repartizaţi în mod egal.

Chiriţoiu spune însă că varianta agreată de Concurenţă ar fi ca participanţii noi să fie alocaţi în funcţie de cota de piaţă câştigată în trimestrul anterior, cu alte cuvinte în funcţie de numărul de clienţi atraşi în mod activ. Peste 90% dintre participanţii intră în repartizarea aleatorie.


sursa articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu